Франция не вярва, че България и Румъния могат да пазят границите си

Според Вигенин няма драма в отказа за Шенген, може да има и плюсове

Според Вигенин няма драма в отказа за Шенген, може да има и плюсове

Едва четири месеца след встъпването в длъжност външният министър Кристиан Вигенин припозна тезата на ГЕРБ, че отказът България да бъде допусната до членство в Шенгенското пространство не е проблем и дори смята, че това може да има "плюсове" за страната.

Той заяви, че не би драматизирал, ако шенгенското членство се отложи, и каза, че можем да чакаме, докато съображенията "против" отпаднат.

България има много съмнителни шансове да бъде допусната до членство в зоната за свободно пътуване, тъй като Германия, Франция и други страни смятат, че не е постигнала достатъчно резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"Държавата функционира нормално и без да е част от Шенген, ние сме в една сигурна външна граница на ЕС, Шенген е една следваща стъпка, за която сме готови, но, нали разбирате, когато по някакви причини една или друга страна не ни пуска, въпреки всичко, което направихме досега, трудно можем да се противопоставим на това нещо и ще работим за момента, в който ще бъдат оттеглени тези съображения", заяви външният министър.

В понеделник Париж потвърди негативното си отношение към влизането на двете балкански страни в зоната за свободно пътуване, като оспори готовността на двете страни да опазят границите си.

Вигенин обаче коментира, че "му е много трудно да разбере логиката" на френските изказвания срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

"Много ми е трудно да разбера логиката в изявленията, които бяха направени в последните дни, ние сме въвели всички форми на контрол и разполагаме с по-добро обезпечаване на контрола по външните граници на ЕС, отколкото други страни, които вече са в Шенген. Няма някакви забележки в това отношение. Въпрос на анализ са плюсовете и минусите от членството в Шенген", заяви външният министър.

По думите му това, че България е извън Шенген, не бива да бъде приемано като поставяне на държавата в някаква втора категория.

"Ще продължим да поддържаме нашата готовност и когато решат, че са готови да ни приемат, ще влезем. Все още смятам, че присъединяването с въздушните граници е възможно", заяви Вигенин, цитиран от БТА.

Целта на Париж и Букурещ е до края на годината да има решение за присъединяването им към Шенген по въздух, а на по-следващ етап и със сухопътните граници. Това обаче няма да се случи предвид ясната позиция на редица държави срещу присъединяването на двете страни.

Франция, която се бори с проблеми, породени от румънските и българските роми, оспорва и готовността на двете страни да пазят границите си.

Лоран Фабиюс заяви, че присъединяването на двете страни в зоната за свободно придвижване ще е равносилно на това мигрантите, идващи от външни на ЕС страни, да проникват свободно в блока, преминавайки през Румъния и България.

"Там има проблем, защото трябва да бъдем сигурни, че България и Румъния имат средствата да извършват проверки. За момента ми се струва, че условията не са изпълнени", обясни Фабиюс, цитиран от радио Франс ентер.

Дебатът във Франция бе повдигнат с нова сила миналата седмица, след като вътрешният министър Манюел Валс коментира, че ромите трябва да бъдат върнати от Франция в България и Румъния, защото не искат и не могат да се интегрират в местното общество.

Фабиюс посочи, че решение преди края на годината по приемането на двете страни в Шенген изглежда много трудно при сегашните условия, а това мнение се споделя от повечето страни, членуващи в свободната зона.

"Ако няма промяна в условията, ние не сме благосклонно настроени", заяви външният министър.

Румъния реагира остро на обвързването на членството в Шенген с ромския проблем във Франция, като обяви, че двете теми нямат нищо общо. Все още няма официална позиция от българска страна. В последните години България избягва темата. Според София проблемът на Париж е с Букурещ, тъй като голямото мнозинство роми са от Румъния.

Фабиюс коментира още, че ромските лагери във Франция пораждат огромни трудности.

Бившият френски премиер и сегашен депутат Франсоа Фийон също коментира, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство сега би било грешка.

Той заяви, цитиран от в. "Поан", че "по отношение на Румъния и в по-малка степен на България" министърът е виновен за това, че не изисква от двете страни да поемат своите отговорности”.

Въпреки призивите на Европейската комисия, че двете страни трябва да бъдат приети в Шенген, редица държави споделят мнението на Франция.

Германия, Холандия и други страни са на мнение, че все още София и Букурещ не са постигнали достатъчно резултати в борбата с корупцията и престъпността.

Наскоро българският външен министър Кристиан Вигенин коментира, че "ако не възникнат допълнителни затруднения и се спазят намеренията на страните членки, решение да бъде взето на две стъпки – в края тази година ще бъде взето решение за присъединяването на въздушните граници, а втората стъпка ще бъдат сухопътните и водните".

За да бъдат приети двете страни в Шенгенското пространство, е необходим пълен консенсус от всички страни членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?