Според Вигенин трябва да се търси отговорност от хората, подготвили кандидатурата ни за ЕМА

Според Вигенин трябва да се търси отговорност от хората, подготвили кандидатурата ни за ЕМА

България не направи достатъчно, за да влезе сериозно в състезанието за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), коментира в четвъртък председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС Кристиан Вигенин пред БНР.

България получи най-ниска оценка според вътрешно проучване в самата агенция, изпратено до Европейската комисия, което беше оповестено преди ден. Според Вигенин трябва да се потърси отговорност от хората, подготвили кандидатурата ни.

“Още второто правителство на г-н Борисов подходи несериозно към тази тема, а когато сегашното правителство встъпи в длъжност, изчака до последния момента, за да изпрати формална кандидатура от четири страници, която беше пълна и с правописни грешки на английски. При такъв подход няма как на нашата кандидатура да се гледа сериозно“, каза Вигенин.

“След това се позамаза положението, но първото впечатление също е важно. В тази битка влязохме абсолютно неподготвени и на олимпийския принцип, изглежда – просто ей така, за да участваме. То това го показа самото кандидатстване в последния момент с тия четири, бих ги нарекъл нещастни страници, които поне да бяха минали през човек, който говори добре английски“, допълни той.

От Комисията по европейските въпроси предлагат да бъде преформулирано мотото на председателството ни – "Съединението прави силата", каза още Вигенин.

"Мотото, както беше предложено в превод на английски език, считаме, че то не предава точно смисъла на понятието "Съединението прави силата", освен това, като мото не звучи добре", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България