Според вирусолози тестовете за антитела не показват дали човек е защитен от Covid

"Човек може да има много антитела, но те да не са с предпазваща функция"

Според вирусолози тестовете за антитела не показват дали човек е защитен от Covid

Вирусолози са на мнение, че тестовете за антитела не могат да покажат дали човек е защитен срещу заразяване с Covid, дори вече да са се срещали с вируса.

"Знае се, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Наистина ние познаваме Sars-Cov-2 от по-малко от две години, но нямаме основания да смятаме, че този вирус ще се различава от останалите", коментира в петък пред Нова телевизия доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни, че има различни видове антитела, а разработени сега тестове не дават достатъчно достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет.

По думите ѝ наличието на антитяло срещу спайк протеина все още не означава, че то има неутрализираща вируса активност. Това може да се разбере само в постановката на вируснеутрализираща реакция. Такъв тип изследвания са скъпи, а тестовете, които се използват по цял свят, са "сурогатни", полезни за епидемиолозите. Затова според нея няма смисъл от тестовете за антитела.

"Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат за ролята на антителата в имунитета. Няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже: ето това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", посочи още Гломб.

Подобна теза разви и друга нейна колежка вирусолог – проф. Радка Аргирова. Тя обясни преди ден пред БНТ, че при преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване.

В петък Аргирова доразви тезата си: "Когато човек се зарази по естествен път с вируса, целият вирус влиза в него. Организмът и имунната система се стараят да образуват антитела срещу всички белтъци на вируса, а те са 29 или 30. Когато имаме работа с ваксина, тогава ние вкарваме един или два белтъка в организма, но този белтък е строго презициран кой е. Точно се знае защо е той, защото очакваме срещу него да се образуват не просто антитела, а такива, които ще ни протектират срещу бъдеща инфекция и бъдещо нападение на вируса. В този контекст, антителата, които се образуват след естествено заразяване с вируса, те са общо голям куп от антитела, спрямо различни белтъци, но сред тях може и да няма от тези предпазващи или както ние ги наричаме неутрализиращи антитела. Това е цялата работа – човек може да има много антитела, но те да не са с предпазваща функция".

Затова според вирусолога наличието на антитела срещу Covid-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу коронавируса от 3 до 6 месеца след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

По отношение на срока, в който ваксините пазят, проф. Аргирова каза:

"Досега са изминали 10 месеца след първата ваксинация срещу Covid-19. В научните списания се твърди, че ваксините, които сега се използват, ще ни пазят две години. Така или иначе, тези две години още не са минали, дори цяла една не е минала. Виждаме, че има предпазване вече осем месеца".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус