Според вицепремиера Дончев купуването на изтребители още било приоритет

Бойко Борисов и Томислав Дончев

Няма смяна на приоритетите по отношение на закупуването на нови изтребители за армията, обяви в неделя вицепремиерът Томислав Дончев.

"Без да ставам анализатор на думите на премиера, не мисля, че има промяна в позицията. Това, което е коментирано неведнъж, и това, което той мисля, че коментира, е, че освен придобиването на нов многоцелеви изтребител, ние имаме и други проекти, свързани с флота и сухопътните сили“, каза Дончев пред БНР, но казаното от него, всъщност, се отличава значително от последната засега позиция на министър-председателя.

След едно доста двусмислено и уклончиво изявление в началото на седмицата, в петък Бойко Борисов даде доста по-категорично уверение, че плановете за модернизация на армията ще претърпят коренна промяна и купуването на нов тип боен самолет може да отлети за пореден път към неясното бъдеще.

По думите му изтребителите трябва да бъдат купени, едва след като бъдат придобити нови кораби и бронирани машини. Дотогава премиерът смята, че армията може да разчита на старите съветски изтребители МиГ 29, които с руска помощ да се поддържат в България.

"Ние тази армия само от изтребители ли се състои? Ами преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 2028-година. Това са негови думи. И затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност по тази тема, одържавихме миналия петък "Авионамс". Сега ще вложим още 15 милиона в завода, за да го дооборудваме, за да може всякакви ремонти на МиГ-29 и Су и на хеликптерите ни да бъдат правени там", заяви Борисов.

Той бе видимо раздразнен от президента Румен Радев, който ден по-рано го критикува заради смяната на позицията му за модернизацията на въоръжените сили.

Проектът за купуване на нови изтребители бе приет от второто правителство на Борисов и за него е предвидено финансиране в средносрочната бюджетна рамка. Затова призивът на премиера за нов анализ бе изненадващ.

"Аз съм чувал президента Радев да говори и пенсии да се повишат, чувал съм и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им, чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това, генерал Боцев (началникът на отбраната, бел. ред.) казва Сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват: Нямаме кораби заливаме ги с бетон, за да не потънат. И за тях трябва", продължи премиерът.

Попитан кой е най-важният проект, той отговори: "Сухопътните сили". В отговор на въпросите на Mediapool той обяви, че покупката на самолетите трябва да е последна.

"Нали ще има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Ще ги изговорим тези неща. Какво съм казал, че трябват милиарди за военните. Откъде да ги вземем? Трябва да кажем, спираме това, това и това или няма да се даде тук и тук. И всички да поемат отговорност за това. Ами, разбира се, че трябва да поеме отговорност (Радев). Само препоръки да се дават и аз знам, че е хубаво нещо. Освен това самолетът не е важното в една армия", каза Борисов.

В неделя пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че се очаква от ръководството на армията и от военния министър на първо място да представят план как да се процедира оттук нататък след взетото от служебното правителство решение за изтребителите. „Как да се процедира с решението за придобиване на нов изтребител, както и какво правим по отношение на безспорната нужда от нова машина за сухопътните сили. Всички тези проекти трябва да вървят“, каза Дончев.

Буквално в последните дни на служебния кабинет работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер". Правителството на Герджиков пък одобри доклада на работната група

"Не мисля, че е поставяно под въпрос, но ако някой е очаквал решението за придобиване на нови изтребител да се случи следващата седмица, няма как да се случи. Дори самото решение от времето на служебното правителство предполага да се преговаря, а това може да отнеме месеци. Освен това, когато говорим за един подобен проект, тук огромно значение има не само качеството на машината, а и куп други детайли - как ще се поддържа тази машина, на каква стойност, освен това от значение са т. нар. програми за индустриално сътрудничество – когато се усвоява една подобна техника, нормално е държавата бенефициент да има претенции колкото се може по-голяма част, хайде да не е от изработката, поне от поддръжката на въпросната машина да се случва в страната“, каза Томислав Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?