Според властите емиграцията от Венецуела била на нормално равнище

Според властите емиграцията от Венецуела била на нормално равнище

Емиграцията от Венецуела е на нормално равнище, заяви вицепрезидентът Делси Родригес, цитирана от Ройтерс.

На пресконференция Родригес каза, че ситуацията е преувеличавана, за да бъде оправдана чуждестранна намеса в страната.

Миналия месец ООН обяви, че масовата емиграция от Венецуела, която преживява хиперинфлация, доближава "кризисен момент", сравним със ситуацията с мигрантите в Средиземно море, припомня ДПА.

Венецуелският вицепрезидент обаче увери, че положението в страната е нормално, и даде да се разбере, че властите няма да позволят чуждестранна намеса под оправданието на криза. Според Родригес чуждестранните агенции се позовават на данни на други държави, а не на самата Венецуела.

Миналия месец ООН съобщи, че 2,3 милиона венецуелци живеят в чужбина, като 1,6 милиона души са напуснали страната само от 2015 г.

Кадрите с венецуелци, които преминават пеша в съседна Колумбия, за да избягат от хипернинфлацията и недостига на стоки от първа необходимост, обаче послужиха като сигнал за тревога в цяла Южна Америка. Ситуацията с емигрантите от Венецуела в пограничните райони в Бразилия също изглежда сериозна.

Вчера започна двудневна среща в еквадорската столица Кито за обсъждане на регионалната стратегия за справяне с притока от венецуелци.

Венецуела ще въведе пробно от днес нова система за заплащане на бензина в пограничните райони, обяви президентът Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

Горивата в богатата на петрол страна са силно субсидирани. Миналия месец Мадуро каза, че цените на бензина във Венецуела, които са най-ниските в света, трябва да бъдат повишени до международните им равнища.

През последните години страната преживява остра социално-икономическа криза, съпровождана от хиперинфлация, девалвация на националната валута и недостиг на стоки от първа необходимост и лекарства.

Венецуелският президент и съпругата му Силия Флорес междувременно станаха първите хора, възползвали се от нова програма за обръщане на спестяванията в сертификати със златно покритие, предаде Асошиейтед прес. Те се наредиха първи на опашка пред централната банка, която започна да продава тези де факто депозити.

В една страна, където петцифрената инфлация почти "изяде спестяванията на хората", обаче остава неясно колко хора ще се възползват от програмата, отбелязва АП.

Мадуро каза, че е дал 350 боливара (6 долара по наскоро обезценения официален курс), за да си купи сертификата, който на практика представлява депозит с падеж след една година и с покритие от 1,5 грама злато.

"Ако имах малко повече спестявания, щях да инвестирам повече", увери венецуелският президент по време на посещението си в централната банка, което бе предавано на живо по телевизията.

Няколко часа след като Мадуро си тръгна, главното фоайе на централната банка - единственото място, където засега се продават въпросните сертификати - обаче бе почти безлюдно, като само шепа потенциални вложители се интересуваха от необходимата документация, отбелязва АП.

"Това е шега. Как ще си купя злато, когато пенсията ми не стига дори за храна", каза 71-годишният Хуан Вера, който от четири часа чака пред държавна банка, за да изтегли първата част от голямото повишаване на пенсиите, обещано миналия месец от президента в рамките на паричната реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят