Според властите почти всички нападатели в Кьолн са били новопристигнали мигранти

Неизвестни нападнаха група пакистанци и сириец

Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн - Вестфалия Ралф Йегер

Почти всички заподозрени за нападенията, включително сексуални, в новогодишната нощ в Кьолн, са хора от чуждестранен произход, по-специално бежанци, които са пристигнали в Германия през последните месеци. Това обяви в понеделник министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн - Вестфалия Ралф Йегер, цитиран от Франс прес.

"Както показанията на свидетелите, така и докладите на местната полиция и описанията на федералната полиция показват, че почти всички от извършителите на тези престъпления са от имигрантски произход", каза Йегер.

Той отбеляза, че "всички признаци сочат, че тези хора са от Северна Африка и арабския свят", предаде Ройтерс.


"Въз основа на това, което знаем сега от разследването, сред заподозрените има кандидати за убежище, които са пристигнали (в Германия) през последната година", посочи Йегер.

Общо близо 1000 мъже са се събрали пред гарата в Кьолн в новогодишната нощ. Сред тях е имало "множество бежанци", каза Йегер. Избухнали са сблъсъци и са били извършени нападения, включително сексуални, преди площадът да бъде евакуиран. След това хората отново са се събрали на площада и са били извършени нови прояви на насилие, заяви той.

Мъжете, участвали в нападенията, бяха описани от свидетели като араби и северноафриканци. Полицията получи над 500 жалби за сексуални нападения или кражби, понякога и за двете неща едновременно. Освен опипванията, две жени се оплакват, че са станали жертва на изнасилване. Макар и в по-малък мащаб, подобни неща са станали още в Хамбург, на север, и Щутгарт, на юг.

Местните власти първоначално запазиха мълчание и много техни представители предупредиха да не бъдат обвинявани бежанците. Мнозина в Германия обаче направиха връзка, на фона на приетите от страната през миналата година 1,1 милиона кандидати за убежище.

Йегер призна, че действията на полицията "са били недопустими" и че властите не са разполагали с "цялостна картина" на събитията преди сутринта на 1 януари.

Миналата седмица началникът на полицията в Кьолн бе отстранен от длъжност.

От друга страна, при представянето на доклада си пред местните власти Йегер предупреди, че не трябва чужденците да бъдат заклеймявани, защото това ще усили позициите на крайната десница. "Заклеймяването на една група от населението като сексуални нападатели не само е погрешно, но е и опасно. Това правят крайнодесните лешояди, това им е единственият аргумент", подчерта той.

"Няма никакво значение дали заподозрените в нападенията мъже имат арабски, африкански или германски паспорт, дали са родени и израснали тук или току-що са пристигнали. Това няма отношение към наказателното преследване. Всички хора са равни пред закона", изтъкна вътрешният министър на Северен Рейн - Вестфалия.

Нападения срещу сириец и група пакистанци


По-рано в понеделник Асошиейтед прес предаде, че сириец и група пакистанци са били нападнати в обхванатия от напрежение след масовите сексуални посегателства в новогодишната нощ град.

Според полицията шестима пакистанци вчера са били нападнати от група от около 20 души. Двама от пакистанците за кратко са били приети в болница. Снощи сириец е бил нападнат от петима души и е бил ранен, но не е потърсил медицинска помощ.

Насилствените прояви срещу чужденци в неделя в Кьолн са били организирани с помощта на социалните мрежи чрез призиви на крайнодесни елементи за участие в "разходки" из центъра на западния германски град. Това заяви днес местната полиция, цитирана от Франс прес.

"В четирите случая на извършени нападения (срещу сирийци, пакистанци и африканци, бел. на АФП) вземаме за предпоставка, че са били свързани с тези т. нар. разходки", отбеляза началникът на криминалната полиция в Кьолн Норберт Вагнер. Според него от днес ще бъде засилено полицейското присъствие в града и по-специално близо до катедралата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа