Според ВМРО широка коалиция е нелоша, но неосъществима идея

Патриотите този път щели да искат властови постове

Според ВМРО широка коалиция е нелоша, но неосъществима идея

Идеята за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти не е лоша, но на този етап няма как да бъде осъществена. Такова е виждането на ВМРО, които са част от националистическото обединение, стана ясно от думите на евродепутата Ангел Джамжазки в събота. По този начин той парира идеята на партньора си от НФСБ Валери Симеонов, който предложи преди дни широко ляво-дясно националистическо правителство. 

"Трудна работа е подобна идея, по много причини, няма и смисъл да бъдат обсъждани. Това не е лоша идея, но не е осъществима на този етап според мен. И то не заради нашата воля, а заради напрежението, което се получи в предизборната кампания”, заяви Джамбазки. И добави, че на този етап, в тази ситуация най-възможна е коалиция между ГЕРБ и Обединениет патриоти.

За разлика от ситуацията при кабинета “Бойко Борисов – 2”, този път обаче националистите ще искат министесртва. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ, част от "Обединени патриоти", Валери Симеонов. В петък вечерта той даде да се разбере след тези избори формацията не е готова само да подкрепя властта, а иска и да участва в нея.

"Този път, при тази ситуация, напълно възможно е да участваме в правителство. В предното правителство не изглеждаше добре най-малкият партньор (Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО) да има претенции за постове. Сега не е точно така. На нас ни е ясно, че влизайки в каквато и да е коалиция, ние си залагаме имената, политическото бъдеще, и не е редно в този случай да сме само подкрепяща", заяви Валери Симеонов в петък вечер пред БНТ.


Той добави, че формацията е показала, "че можем да подкрепяме, без да изискваме постове", а ситуацията сега е резултат от волята на избирателите. Посочи обаче отново тезата си, че най-добър вариант би била коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти". Мотивира се, че го притеснява едно мнозинство от 122-ма депутати, каквото биха имали ГЕРБ и формацията му, защото ако кабинетът бъде бойкотиран, това ще направи работата на парламента абсолютно невъзможна.

Националистите отричат при разговорите си с ГЕРБ в петък да са имали претенции за министерски постове. "Тука, от това студио, Ви гледам в очите и ви казвам, че абсолютно никакви разговори не сме имали за властови позиции. Това са фалшиви новини", каза Валери Симеонов. Според него целта на подобни спекулаци, по думите му, била Патриотите да бъдат представени като хора, които посягат лакомо към властта.

Попитан дали формацията му няма да е проруски настроена, той заяви, че неговата партия НФСБ не гледа на Изток и съответно една трета от "Обединените патриоти" "никога няма да тегли на Изток". В коментар за проверката на прокуратурата за блокирането на границата с Турция преди изборите, той заяви, че показаните от медиите кадри не били всичко от протестите.

"Гордея се с това, че успяхме да спрем устрема на ДОСТ към парламента", заяви той. Посочи, че формацията му е изпратила под двама наблюдатели във всяка секция в Турция и така членовете на секционните комисии били задължени да изпълняват указанията на Централната избирателна комисия гласуващите да попълват декларациите си на място в комисиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България