Според Яне Янев Мозер е "задължена" да подпише "БЗНС - обединен"

Лидерът на Национално сдружение - БЗНС (НС) Яне Янев напомни в открито писмо до Анастасия Мозер, главен секретар на БЗНС -Народен съюз, точното място и час на предстоящото в понеделник официално подписване на коалиционно споразумение "БЗНС - обединен". Подписването е предварително одобрено от управителните съвети на БЗНС - Народен съюз, Национално сдружение - БЗНС и БЗНС.

Предвидено е земеделската коалиция да стане факт само седмица след като БЗНС-НС влезе в предизборна коалиция със ССД на Стефан Софиянски и ВМРО на Красимир Каракачанов. Коалицията на БЗНС-НС, ВМРО и ССД обаче може да бъде разширена само при писменото съгласие на всички представени в нея политически сили.

От своя страна Яне Янев обясни преди седмица, че първата и основна цел на трите земеделски формации е създаването на обща коалиция "БЗНС - обединен" и едва след това ще се водят разговори за участие в други коалиции. Тогава Янев подчерта, че мястото на БЗНС- НС е в общата земеделска коалиция, и подчерта, че не разбира защо Анастасия Мозер е избрала за партньори ССД и ВМРО.

Докато Мозер подписваше тържествено със Софиянски и Каракачанов, лидерите на другите две земеделски формации бяха на среща с Надежда Михайлова в централата на "Раковски" 134. Евентуално участие на трите формации в учредената вече коалиция ОДС обаче не е обсъждано, уточни тогава лидерът на БЗНС "Никола Петков" Любен Божилов, който също участва в срещата.

"За да предотвратим евентуални нови недоразумения по въпроса кой кого, къде и как е поканил, още веднъж Ви напомням, че тези решения имат задължителен характер, поради което аз искрено се надявам, че и Вашият подпис ще бъде положен под споразумението", се казва в писмото на Яне Янев до Анастасия Мозер. Той я призовава да заяви открито позицията си по въпросите на земеделската консолидация в присъствието на лидерите на основните земеделски организации.

"Що се касае до твърдения в медиите по отношение на главния секретар на БЗНС г-н Георги Пинчев, мисля, че той не е давал и едва ли би дал съгласието си за присъединяване към вашия троен съюз със ССД и ВМРО. Още по-малко би дал съгласието си друг да го представлява пред тях, особено като се има предвид неговото минало в затворите на комунистическия режим", пише още земеделският водач.

Национално сдружение - БЗНС ясно декларира, че веднага след създаване на коалиция "БЗНС -обединен" има готовност заедно с коалиционните партньори да води конкретни разговори за определяне на по-широк демократичен формат, в който новата коалиция би участвала на предстоящите парламентарни избори.

Споделяне

Още от България