Според Юнкер няма смисъл подалите оставка еврокомисари да бъдат замествани

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил на извънредното заседание на Европейския съвет миналата седмица, че няма смисъл еврокомисарите, подали оставка, за да станат евродепутати, да бъдат замествани. Това съобщи в понеделник говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Няма сериозни причини за такова кратко време комисарите да бъдат сменяни. В предишни комисии еврокомисари, подали оставка в последните дни от работата на ЕК, не са били замествани, поясни говорителят.

Еврокомисарите сами решават дали да заемат евродепутатските места, след като бъдат избрани в ЕП. Те трябва да съобщят решението си до датата на свикването на новия ЕП на 2 юли, уточни говорителят. Той поясни, че няма срок преди 2 юли, в който еврокомисарите да оповестят намеренията си.

Юнкер ясно заяви, че работата ни е приключила и че законодателните предложения на тази ЕК вече са направени, отбеляза говорителят. Той добави, че според Юнкер назначаването само за няколко месеца на заместници на подалите оставка еврокомисари носи значителна цена от гледна точка на заплати, работни кабинети и пенсии.

Според утвърдената практика задълженията на комисарите, подали оставка, се разпределят на останалите еврокомисари, останали на работните си места. Юнкер тези дни даде интервю, в което потвърди виждането си, че ЕК няма нужда от 28 еврокомисари, защото за тях няма достатъчно задачи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?