Според зам.-външен министър няма намеса на САЩ във вътрешните ни работи

Зам.-министър Георг Георгиев

В Министерството на външните работи не е получавана информация кой ще бъде българинът, на който ще бъде забранено да влиза в САЩ, това заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в събота пред бТВ. По думите на Георгиев САЩ не се меси във вътрешните работи на България.

През седмицата стана ясно, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е първият българин със забрана да пътува до САЩ заради "сериозна корупция".

Американският държавен секретар Майк Попмейо каза, че "в качеството си на длъжностно лице, съдията е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България".

"Не мога да кажа, че беше изненада, защото нямах предварителни очаквания. Явно обществото е било с нагласата да чуе някое по-известно име. Така или иначе в една ситуация, в която неизвестните са много – спекулациите растат", коментира Георгиев в събота. По думите му САЩ не се меси във вътрешните работи на България. Според него най-малкото възприятие за намеса е негативен знак. Също така борбата с корупцията е всеобщ проблем, който касае най-много страната ни във вътрешнополитически план.

Зам.-министърът вярва, че САЩ са прибягнали до публичното оповестяване, защото разполагат със съответната информация. Остава в ръцете на българските власти да направят своята оценка, коментира той.

Георгиев добави, че към МВнР е постъпило искане от страна на председателстващия съдийската колегия към ВСС Лозан Панов да се отправи запитване към Държавния департамент на САЩ. "Не знаем какво ще ни отговорят, но очакваме да бъде в унисон с разпространената информация", подчерта Георгиев.

Миталов е съдията, който през октомври миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия, където получи орден от президента Владимир Путин. Малинов заяви, че не познава съдията и не е опитвал да контактува с него. Георг Георгиев заяви, че България не е фронтова линия между Вашингтон и Москва. По думите му страната ни води балансирана външна политика и винаги е отстоявала нейния суверенитет да бъде гарантиран и уважаван. 

Споделяне

Още от България