Според здравния министър е рано да се разреши домашното раждане у нас

Според здравния министър Десислава Атанасова е рано на този етап за дебат и промяна на законодателството, за да се позволи раждането в домашни условия. “Трябва да е ясно кой ще носи отговорността, откъде ще дойдат лекарските екипи, колко ще струва това на данъкоплатеца“, коментира Атанасова в понеделник пред бТВ.

През миналата седмица Българският хелзинкски комитет (БХК) заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради рестриктивната правна уредба, която не позволява на майките да родят у дома си с медицинска помощ. Преди ден пък стана ясно, че бебе е починало при домашно раждане на 24-годишна жена в Бургас.

Атанасова съобщи, че фаталното раждане е започнало около 2 часа през нощта, а сигналът е подаден едва няколко часа по-късно. По думите ѝ лекарите смятат, че бебето е родено мъртво или е починало много преди да се потърси лекарска помощ.

Здравният министър заяви, че освен това жената е постъпила с документи за отказ от преливане на кръв и ваксини. Според бургаските медици терминът ѝ е бил преди две седмици.

Атанасова призова жените да раждат в болница.

Споделяне

Още по темата

Още от България