Спорен закон дава право на руските спецслужби да "профилактират" неудобни

Руската държавна дума прие в петък закон, който позволява на Федералната служба за сигурност, наследник на КГБ, да предприема действия срещу граждани, които подозира в престъпления, но няма доказателства за това, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА.

Предложеният от президента Дмитрий Медведев закон бе одобрен с 354 гласа, главно от управляващата партия "Единна Русия".

Според новите си правомощия службата може да извиква граждани на "предупредителни разговори" с цел да предотврати извършването впоследствие на престъпни деяния "срещу сигурността на страната". Поддръжниците на закона казват, че новата законова мярка е срещу тероризма и екстремизма.

Юристи, правозащитници и представители на опозицията силно критикуват закона, като твърдят, че управляващите се опитват да върнат страната към авторитарно управление от съветски тип. В обнародвано в петък отворено писмо до Съвета на федерацията - горната парламентарна камара - неправителствени организации заявиха, че той ще нанесе удар по правата на личността и представлява крачка назад към абсолютната власт на тайните служби в контрола над мирните граждани. Съветът на федерацията трябва също да одобри закона, преди той да бъде подписан от федералния президент и да влезе в сила.

По време на посещението си в Русия германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че новият руски закон напомня за изпитанията, на които източногерманците са били подложени от източногерманската комунистическа тайна полиция ЩАЗИ.

Споделяне

Още от Свят