Спорната 10-годишна давност ще отписва и заварените дългове

Правната комисия единодушно одобри критикуваната поправка

Спорната 10-годишна давност ще отписва и заварените дългове

Изключително спорната 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физическите лица бе одобрена единодушно на второ четене от депутатите в правната комисия в парламента. Текстовете бяха приети с пълно единодушие за по-малко от 30 минути.

Вкарването на дневния ред на точката стана в последния момент и в отсъствието на председателя на комисията Анна Александрова, която е в болница с тежка форма на Covid-19, съобщи правният портал lex.bg.

Изненадващото е, че първоначално предвиденият гратисен период за влизането в сила на новите текстове е съкратен – от 6 на 3 месеца. Освен това абсолютната давност ще важи и за заварените дългове, което според някои юристи е противоконституционно.

През лятото ГЕРБ и "Обединени патриоти" обявиха, че имат политическа воля да спасят "вечните длъжници" чрез въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица.

Идеята е с изтичането на 10-годишен давностен срок да се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Това значи, че след изтичането на срока от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последици от факта, че не са погасили задължението си, а кредиторите им ще загубят парите си завинаги. Става дума за дългове както към банки, фирми за кредити и комунални дружества, така и към всякакъв друг вид кредитори, включително други физически лица.

Въвеждат се шест изключения – когато задълженията са натрупани от физически лица – еднолични търговци, когато те произтичат от "непозволено увреждане" и "неоснователно обогатяване", когато са за издръжка, за трудово възнаграждение и обезщетения по Кодекса на труда.

Цяло лято различни асоциации и граждани пращаха становища по спорната промяна, като много от тях са силно критични. Против текстовете се обяви министерството на правосъдието, тъй като те нарушават действащи правни принципи и са небалансирани в полза на длъжниците. Огромен проблем ще възникне за банките, които и без това са изправени пред ръст на лошите кредити, както предупреди Международният валутен фонд. Срещу промяната изрично се обяви Европейската банка за възстановяване и развитие, която прогнозира влошаване на инвестиционния климат.

Депутатите обаче направиха и още изменения в първоначално предложения текст – предвидиха, че за абсолютната давност ще се прилагат две разпоредби на Закона за задълженията и договорите, които се отнасят до познатата обща давност – чл. 115 и чл. 118. "Това означава, че абсолютна давност няма да тече между близки роднини – родители и деца, съпрузи, настойници, попечители, за вземания на дружество срещу управителя и най-вече – докато трае съдебният процес за вземането", коментира lex.bg.

Ако бъдат приети на второ четене в пленарна зала, а след това подписани от президента, текстовете ще влязат в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес