Спорната наредба за касовите апарати може да възкръсне

Планират се бонуси за внедрилите СУПТО според изискванията

Спорната наредба за касовите апарати може да възкръсне

Спорните текстове в Наредба Н-18 за касовите апарати, от които правителството се отрече на два пъти от юли до септември, най-вероятно ще възкръснат, научи Mediapool.

Става дума за разпоредбите, регламентираща регистрацията на т. нар. СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, б. р.). Още през юли новият тогава финансов министър Кирил Ананиев обяви, че ще отмени текстовете, а през септември той дори предложи подобна промяна в Закона за ДДС в данъчния пакет за 2021 г.

Според източници на Mediapool обаче ГЕРБ се готви да възкреси текстовете за СУПТО, но с уговорката, че изпълнението на изискванията ще бъде доброволно. Фирмите, които по свой избор решат да прилагат законодателството за СУПТО, ще получат бонуси от Националната агенция за приходите (НАП), като например бързо възстановяване на ДДС без проверка.

Тъй като повечето търговски обекти работят не само с касов апарат, но и със софтуер за управление на продажбите (СУПТО), преди две години и половина бившият финансов министър Владислав Горанов реши да вкара безконтролните до този момент софтуери в регулация. Причината бе, че при проверки НАП масово се натъкваше на т. нар. схема "30/70", при която 30% от оборота се отчита пред данъчните, а 70% - не, главно благодарение на манипулации през софтуера.

Регламентацията на СУПТО за цялата икономика обаче се оказа технически непосилна задача. Въпреки стотиците срещи между всякакви браншове и данъчните и разширяването на Наредба Н-18 до обем от стотици страници, промените така и не влязоха в сила. Бизнесът до последно твърдеше, че продължават да стоят проблеми с изпълнението на наредбата и големите международни компании със сложни бизнес процеси и софтуери не могат да изпълнят изискванията.

В крайна сметка, за да си спести напрежение и недоволство на още един фронт насред антиправителствените протести, властта "вдигна ръце" от темата и се отказа да въвежда ред в контрола върху оборотите на търговците.

И това обаче не успокои бизнеса. Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) излезе с позиция, че подкрепя оттеглянето на спорните текстове в наредбата, но в същото време държавата не може просто така да се отказва от контрола върху оборотите и борбата със сивата икономика. Още повече, че това би било огромна загуба за фирмите, които вече са инвестирали огромни суми в изпълнение на изискванията на наредбата.

Според асоциацията трябва да стартира нов диалог по темата между държавата и бизнеса с цел касовите апарати да се трансформират от хардуерни в софтуерни, тоест да се премине към т. нар. директна софтуерна фискализация. Данъчни експерти също твърдят, че касовите апарати в XXI век са отживелица. През февруари 2019 г. НАП дори се закле, че поисканата тогава подмяна на касовите апарати ще е последна в историята, защото "няма как в ерата на модерните технологии да сме завинаги женени за хардуерна технология от XX век". В същото време обаче срещу подобна реформа има силна съпротива от определени браншове, тъй като изработването на касови апарати е бизнес за милиони.

Обществената консултация по промените в Закона за ДДС изтича на 11 октомври. След това текстовете се очаква да бъдат внесени в Министерски съвет и в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес