Спорната поръчка за чистенето в София ще затвърди статуквото в бизнеса

"Титан" и братя Домусчиеви почти сигурно запазват позициите си, фирми на Гайтански искат 11 района

Сн. Mediapool

Поръчката за чистенето на София няма да доведе до сериозни размествания в бизнеса с боклука. Кандидатите за търга за 435 млн. лева са все познати играчи, а от сега е почти сигурно, че консорциуми, в които влизат фирми около "Титан" и братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще продължат да събират отпадъците, мият и метат улиците и тротоарите за още 5 години.

Румен Гайтански, известен като Вълка, също се опитва да вземе официално голям дял от бизнеса с боклука в столицата. С две свои фирми той кандидатства за обслужването на 11 от 24-те столични района. В момента официално дружествата на Гайтански нямат договори с общината, но реално работят в града, макар и на доста по-малка територия.

Офертите на участниците в поръчката за чистенето, обявена месеци преди местните избори и в разгара на лятото, бяха отворени във вторник. Търгът предизвика критики от всички основни конкуренти на настоящия кмет и кандидат за нов мандат на поста Йорданка Фандъкова. Причината е, че такава мащабна поръчка – една от най-големите в Столична община - се разиграва точно преди изборите.

Участниците обаче не са изненада. Повечето от тях и в момента извършват тази дейност в София или през годините са имали договори с местната власт или са участвали и в предходни процедури.

"Титан" почти без конкуренция

Офертите са общо 10. Повечето кандидати са консорциуми от по няколко фирми. Те кандидатстват за 7 зони, обхващащи 19 и половина ("Триадица" е разделен на две) от 24-те столични района. Един участник може да подаде документи за максимум 2 зони.

От обхвата на търга са изключени "Младост" и част от "Триадица" (сега се чистят от фирмата ЗМБГ), "Витоша" и "Овча купел" (за тях има договор с консорциум около "Титан"), както и "Красна поляна" (обслужва се от общинското дружество "Чистота Искър"). Контрактите с частните фирми са от юли 2017 г. и изтичат през 2022 г.

Още при съобщаването на кандидатите за търга стана ясно, че два от консорциумите около "Титан" (в които участват различни фирми от групата) и братята Домусчиеви, вероятно ще продължат да чистят 3 от зоните, които обслужват и в момента. В тях влизат общо 9 от 24-те района на столицата. Офертите на консорциумите "Титан София Изток 1" и "Титан София Център" са единствените за тези позиции. Фирмите от тази група имат шанс да вземат и още една зона, но за нея има и втори кандидат.

Вълка излиза на сцената

Конкурент на "Титан София Център 1" за събирането на боклука от "Възраждане", "Оборище " и част от "Триадица" е фирмата "Зауба". Освен за тази позиция тя е подала оферта и за още една зона, в която влизат "Люлин" и "Красно село". Фирмата "Зауба" е с краен собственик Румен Гайтански - Вълка. Той участва в предизборната поръчка на общината и с още една своя компания - "Грийн партнърс".

Дружества на Гайтански държаха монопола в чистенето на София преди години, а "изгонването" им от столицата беше един от подвизите, с които се хвалеше настоящият премиер Бойко Борисов по времето, когато беше кмет. Фирма на Гайтански участва и в предходната голяма поръчка за чистенето на София, но подписването на договора с нея се забави заради обжалване. Когато пречките за сключване на контракта паднаха, частната компания се отказа от него.

Наскоро стана ясно, че Румен Гайтански се е върнал в бизнеса с боклука в София през задния вход. Вратата за това е общинското предприятие "Чистота Искър", което има директен договор с общината за чистенето на "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин". Дружеството обаче е наема техника именно от "Грийн партнърс". Така почти всички средства, които общинското предприятие получава по договора си с общината, отиват за плащане на услугите на частната "Грийн партнърс".

Разкриването на тази схема стана основание общината да реши да вземе два от районите, поддържани в момента от "Чистота Искър", и да ги включи в обществената поръчка за избор на частни чистачи.

Така изборът за "Люлин" и "Красна поляна" е сведен до "Зауба" (на Гайтански) и дружеството ЗМБГ. "Грийн партнъс" (пак на Гайтански) също е подала оферти за две от зоните. Става въпрос за позиция 3, в която влизат районите "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне" и позиция 4 - "Илинден", "Надежда", Сердика".

Познати играчи

Това са и зоните, за които има най-много кандидати - по 4. Останалите желаещи в този списък са дружествата, които и сега чистят същите райони - "Еф Си Си", Бакс и "Астон сервиз" (в момента чистят "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне"), както и консорциум около фирмата "АЕС-Х" (обслужва в момента "Илинден", "Надежда" и "Сердика").

Оферта има и от фирмата "Евроимпекс", която и преди е имала договори с общината, а работи и с фирми, които осигуряват разделно събиране на рециклируеми отпадъци.

Кандидат за тези две позиции е и непознатият до момента консорциум "Аса София", който включва фирма за автобусни превози и турска компания.

Изисквания

Общината твърди, че е поставила завишени изисквания към желаещите да се домогнат до милионите за почистване на София. Приоритетно трябвало да се мете с машини вместо с метли, а техниката, която чисти площади и тротоари, да е електрическа или хибридна. Всички камиони на фирмите трябва да отговарят на екостандарта Евро 6.

За зимното почистване трябва да се използват само сертифицирани смеси, които да не вредят на дърветата и друга растителност в града.

Победителите за всяка отделна позиция ще бъдат избрани в следващите няколко месеца. Документите се разглеждат и оценяват от комисия, в която влизат представители на всички основни политически сили в настоящия Общински съвет, както и служители на общинската администрация. В понеделник кметът Фандъкова обясни, че макар процедурата да е обявена в края на нейния кметски мандат, тя ще бъде завършена в началото на новия мандат, а договорите ще подписва следващият кмет.

Според БСП и Мая Манолова това прави бъдещия кмет заложник на настоящото управление.

Договорите с новите фирми ще влязат в сила най-рано догодина, когато изтичат настоящите контракти. Евентуално обжалване на процедурата може да удължи сроковете за избор на изпълнители.

Зоните и кандидатите за тях
1. "Средец", "Лозенец", "Студентски" - прогнозна стойност (без ДДС) 68.4 млн. лева
Кандидат:
"Титан София Център"
Сега се чисти от "Титан София Център 1"

2. "Искър", "Панчарево", "Кремиковци" - прогнозна стойност (без ДДС) 60.6 млн. лева
Кандидат:
"Титан София Изток 1"
Сега се чисти от "Титан София Изток 1"

3. "Изгрев", "Слатина", "Подуяне" - прогнозна стойност (без ДДС) 57.36 млн. лева
Кандидати:
"Еф Си Си България"
Консорциум "Грийн партнърс"-БКС
Консорциум "Бакс-Астон сервиз"
Консорциум "Аса София"
Сега се чисти от "Еф Си Си България", "Астон сервиз" и "Бакс"

4. "Илинден", "Надежда", "Сердика" - прогнозна стойност (без ДДС) 50 млн. лева
Кандидати:
Консорциум "Грийн партнърс"-БКС
"Евроимпекс"
Консорциум АЕС-Х Груп"
Консорциум "Аса София"
Сега се чисти от "АЕС-Х Груп"

5. Банкя, "Връбница", "Нови Искър" - прогнозна стойност (без ДДС) 39.8 млн. лева
Кандидат:
"Титан София Изток 1"
Сега се чисти от "Титан София Изток 1"

6. "Люлин", "Красно село" - прогнозна стойност (без ДДС) 41.7 млн. лева
Кандидати:
"Зауба"
ЗМБГ
Сега се чисти от "Чистота Искър"

7. "Възраждане", "Оборище" и част от "Триадица" - прогнозна стойност (без ДДС) 45.29 млн. лева
Кандидати:
"Зауба"
"Титан София Център"
Сега се чисти от "Титан София Център"

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?