Спорни партизанско-патриотични назначения в четири министерства

Сред новите зам.-министри е бивш шеф на НЕК, разрешил голямо плащане по АЕЦ "Белене"

Красимир Първанов

Четири спорни назначения на зам.-министри разписа премиерът Бойко Борисов в понеделник - на енергетиката, на здравеопазването, на регионалното развитие и на транспорта. Всички те са от квотата на партията на вицепремиера Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България", макар че формално са предложени от ресорните министри.

Ден след като Симеонов обяви номинацията на бившия шеф на НЕК Красимир Първанов за зам.-министър на енергетиката, всички големи работодателски организации възразиха на назначението с писмо до Борисов.

За първи път пък рускиня, която е инженер-химик по образование, ще стане зам.-министър на здравеопазването. Това е Светлана Михайловна Йорданова, която е "особено близка" на зам.-председателя на НФСБ и депутата от "Обединени патриоти" Борис Ячев, според "Фрогнюз".

За зам.-министър на регионалното развитие е назначен геодезистът Павел Тенев, който ще поеме ресора по устройството на територията. Същевременно станаха известни намеренията на "Обединени патриоти" (ОП), чийто съпредседател е Валери Симеонов, да се отмени забраната за строеж по Черноморското крайбрежие. Миналият четвъртък управляващата коалиция ГЕРБ-ОП внесе законови промени, с които се отлага срока, след който земеделската земя с променен статут за застрояване отново става земеделска. БСП временно стопира законопроекта, наричайки го "лобистки". Ако проектът бъде приет, след него ще се наложат промени в още няколко закона, сред които тези за устройство на територията и за Черноморското крайбрежие, стана ясно по време на дебата в парламентарната земеделска комисия.

Зам.-министър на транспорта стана Ангел Попов, който към момента е в конфликт на интереси. Той е собственик в две фирми и управлява трета спедиторска компания. Към момента не е предприел действия за излизане от тях, показва справка в Търговския регистър.

Компрометиран шеф на НЕК зам.-министър на енергетиката

Назначеният за зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов беше уволнен от шефския пост в НЕК през април 2011 г. заради това, че въпреки забраната на тогавашния си пряк началник - министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Тройков подписа допълнение към споразумението с "Атомстройекспорт" за изграждане на АЕЦ "Белене", което доведе до голямо плащане по проекта, коствал милиарди лева загуби за държавния бюджет. След като Трайков обяви, че ще острани Първанов, първоначално премиерът Бойко Борисов защити шефа на НЕК и дори смърми Трайков за реакцията му с обяснението, че подписването било разрешено от финансовия министър Симеон Дянков.

Трайков нарече Красимир Първанов "национален предател", а по-късно все пак Борисов размисли и каза, че ще подкрепи освобождаване на Първанов заради това, че не е информирал Трайков за разрешението на Дянков. Не е ясно какви са мотивите сега на Първанов да се гласува подобно доверие и той да бъде одобрен от Борисов за зам.-министър.

Впоследствие стана известно, че Първанов е бил в конфликт на интереси – в неговия мандат НЕК е подписала предварителни договори за изграждане на централи за възобновяема енергия, а в същото време синът му е реализирал проекти за соларни паркове чрез фирмата си "Пи Енд Пи солар".

Срещу Светлана Йорданова е имало сигнали за конфликт на интереси

Новият зам.-министър на здравеопазването Светлана Михайловна Йорданова е инженер – химик и магистър по счетоводство, съобщава правителствената пресслужба.

Тя е завършила Одеския политехнически институт. Председател е на женско благотворително дружество "Македония" в Благоевград и дълги години е била и една от организаторките на ежегодния конкурс "Жена на годината".

Шеметната кариера на Йорданова започва като "нещатен сътрудник" на депутата от ВМРО Борис Ячев. Следва назначение от бившия здравен министър Петър Москов за секретар на Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) към Министерския съвет, без да има правни основания за това, според няколко граждански организации, които внасят сигнал до инспектората на Министерството на здравеопазването. Сред тях са Българско либертарианско общество, "Промена", сдружение "РеСтарт", "Проект Пеперуда-София", фондация "Инициатива за здраве".

Според гражданските организации Светлана Йорданова е в явен конфликт на интереси. Причината – назначена е за секретар на НСНВ и главен експерт в отдел "Наркотични вещества" в дирекция "Лекарствена политика" през юни 2015-та г., а се явила на конкурс за същата длъжност три месеца по-късно – септември 2015 г.

Освен това Светлана Йорданова участва в управлението на две търговски дружества ЕТ "Партньори 2000 – Светлана Йорданова" и "Пиар Дизайн", които напуска през юни 2016 г., показва справка в Търговския регистър. По времето, когато е секретар на НСНВ, Йорданова е и част от борда и на неправителствена организация, която се занимава с наркопревенция, финансирана от същия съвет по наркотични вещества, пишат още гражданските организации.

Според тях по времето на Йорданова дебатът за легализирането на медицинския коноп в България практически спира, съветът престава да оповестява решенията си, сайтът му изчезва, документацията му не се публикува никъде, а неудобните експертни становища и анализи - изчезват мистериозно. Такъв е примерът с доклада на Националният център за обществено здраве и анализ (НЦОЗА), който балансирано и адекватно описва възможностите за приложението на конопа в медицината, но внезапно изчезва за няколко месеца от сайтовете на Министерството на здравеопазването и НСНВ, посочват от организациите.

Няма публична информация как е приключила проверката и дали изобщо и правена такава по сигнала.

Геодезист ще отговаря за устройството на територията в регионалното министерство

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Павел Тенев. От 2003 г. той работи като ръководител на проекти в различни фирми в сферата на строителството. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

"Един много добър специалист по геодезия, строителство на пътища и пътна инфраструктура" – така Валери Симеонов описа Павел Тенев миналата седмица.

Последно Тенев е работил в "Корект проект" ООД. Компанията се занимава с управление на строително-инвестиционни проекти. Участвала е в изграждането на редица промишлени сгради на големи чужди инвеститори у нас. Преди това Павел Тенев е работил в "Констракшън Мениджмънт Груп", която има опит при реализацията на ваканционни проекти и спортни зали. Преди десетина години е работил още и в "Геотехмин" като ръководител на геодезическите звена.

В Министерството на регионалното развитие Павел Тенев ще отговаря за устройството на територията, строителния контрол, кадастъра и геозащитата, съобщиха източници на Mediapool от МРРБ.

Така Павел Тенев ще може да следи пряко дали се изпълнява повелята на ОП за отмяната на текстове в няколко закона, свързани със застрояването на Черноморието.

В петък Симеонов каза пред БНТ, че "се гордее" с внесените промени в Закона за опазване на земеделските земи. Те предвиждат земеделска земя с променен статут за застрояване отново да стане земеделска, ако до 23 май 2017 г. инвестиционното намерение не е изпълнено. Вносител на промените са "Обединени патриоти" и ГЕРБ и те са били написани "в рамките на 3 дни", по думите на Симеонов.

"Разговарял съм с ръководството на БСП, умолявам ги да не ощетяваме тези няколко хиляди български граждани със сериозни намерения. Те не са успели да реализират строителството заради административни пречки", призова той. Няколко часа по-късно от ръководството на БСП се обявиха против приемането на законопроекта по този начин, а Жельо Бойчев съобщи, че няма да го подкрепят в пленарна зала. Ден по-рано обаче, в четвъртък, в ресорната земеделска комисия представителите на БСП подкрепиха законопроекта.

Зам.-министър на транспорта с "мащабен бизнес" при превозите на товари

Ангел Попов е назначен за заместник-министър на транспорта от квотата на НФСБ. Той е завършил Техническия университет в София с придобита квалификация "Машинен инженер". Заемал е ръководни длъжности в различни фирми, чиято дейност е свързана с транспорт и логистика, се казва в съобщението на пресслужбата на правителството.

"Ангел Попов, собственик на мащабен транспортен бизнес, от една страна и от друга страна, председател на транспортна асоциация в Министерството на транспорта" – така го описа лидерът на НФСБ и вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Дружествата, на които е собственик или ги управлява Попов, обаче не потвърждават думите на Валери Симеонов, показва справка в Търговския регистър.

Ангел Попов е бил собственик на транспортната компания "Пеманг" ООД, която се занимава със спедиторска дейност, но е продал дяловете си през 2011 г. и в момента е само управител на фирмата. Компанията се занимава с превоз на опасни товари (ADR), на контейнери, на храни и дрехи. Извършва и специализирани превози. Оборотът ѝ за 2015 г., от когато е последният публикуван финансов отчет, е 590 хил. лв., а година по-рано е бил едва 11 хил. лв. Компанията отчита печалба от 11 хил. лв. за 2015 г. и едва 1000 лв. година по-рано.

Друга компания, в която Попов е съдружник, е "АиК Трейд" от 2009 г., когато е регистрирана, до момента не е публикувала нито един финансов отчет, както е длъжна по закон.

"Абовис" ЕООД е третата фирма, на която Ангел Попов е собственик. Регистрирана е в края на 2016 г. и също се занимава със спедиторска и транспортна дейност.

От Търговския регистър не е видно Попов да е предприел действия за излизане от компаниите, въпреки избора му за зам.-министър на транспорта.

Ангел Попов е член на ръководството на три сдружения от бранша – Национална браншова камара на работодателите в транспорта, Национално сдружение на автомобилните превозвачи и на Съюза на организациите в автомобилния транспорт.

На парламентарните избори през 2005 г. е бил водач на листата на бизнес партията "ФАГО" за София област, която обаче не влиза в парламента. Парията "Федерация Активно Гражданско Общество" на последните президенски избори през 2016 г. е подкрепяла кандидата на АБВ Ивайло Калфин за президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес