Спорни права на КЗК ще бъдат атакувани пред Конституционния съд

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) смята да сезира Конституционния съд (КС) за правата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да отсъжда по спорове за концесии и обществени поръчки. Това съобщи председателят на ВАС Константин Пенчев в четвъртък по време на отчета за работата на неговата институция за изминалата година.

“Създава се противоречие около правото на КЗК да урежда споровете по Закона за концесиите и Закона за обществените поръчки. Според някои от колегите, с тези правомощия КЗК се превръща в първа инстанция на съд, което противоречи на конституцията”, обясни Пенчев.

По думите му през 2007 година ВАС смята да увеличи своята активност по отношение на конституционните жалби. По всяка вероятност първата ще е именно срещу КЗК.

В същото време Константин Пенчев прогнозира, че с влизането в сила на новия Административно-процесуален кодекс (АПК) през март тази година ще има “вълна” от нови дела до ВАС. На 1-ви март трябва да започнат да функционират и новите 28 регионални административни съдилища в страната.

“Новият кодекс разширява изключително много възможностите да се обжалват административни процедури и неща, които до сега са смятани за необжалваеми, сега ще подлежат на съдебен контрол”, прогнозира председателят на Върховния съд.

С новия АПК се създава възможност всяка една институция или гражданин да поискат тълкувателно решение от ВАС по възникнали казуси. Според Пенчев това ще е изпитание за неговото съдилище. През изминалата година съдът е издал общо 7 тълкувателни решения.

През 2006 година във ВАС са образувани 12 914 дела и са решени 13 604, което е рекорд от създаването на институцията през 1996 година. Близо половината от тях са срещу актове на данъчните служби към НАП и срещу отредени планове по Закона за устройство на територията.

Подопечните на Пенчев съдии обаче са критикувани от различни неправителствени организации за създаването на противоречива съдебна практика.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?