Спорните промени в Закона за горите минаха без възражения в комисиите

Нито един депутат от парламентарната регионална комисия не гласува против спорните промени в Закона за горите, които улесняват застрояването в планините. Малко по-рано промените бяха одобрени и от колегите им от комисията по околна среда.

Милена Христова от Коалиция за България коментира, че текстовете на практика класифицират ски-курортите като инфраструктура от обществена необходимост, каквато те не са. В крайна сметка депутатите от левицата гласуваха “въздържал се”, а законът мина с осем гласа “за”.

Поправката предвижда писти и лифтове вече да се правят без терените да се изключват от горския фонд, с право на строеж. "Духът на правилото, което урежда отстъпването на право на строеж в горите (чл. 54) е, че то се прилага за строежи от обществена необходимост – стъпки на електропроводи, депа за отпадъци, гробища и т. н. Сега със ските се правят притурки, които са в разрез с духа на закона", каза Христова, цитирана от “Дневник”.

Тя отбеляза, че строителството на възобновяеми енергоизточници в горите - фотоволтаични и вятърни централи, не се ползва с подобно облекчение. Според нея, ако ски-курортите получат такова облекчение, инвеститорите във ВЕИ също могат да поискат:"Отвори ли се кутията на Пандора, възможностите за облекчения ще станат много".

Асен Гагаузов от левицата попита защо правителството бърза с приемането на тези промени при положение, че може трайно да уреди ситуацията със ски-курортите на публична държавна чрез Закона за концесиите.

Промените в Закона за горите бяха поискани от фирма "Витоша ски", която е собственик на всички лифтове в планината над София. В края на миналата година фирмата спря съоръженията и заяви, че няма да ги пусне, докато държавата не направи тези поправки в закона, защото при настоящото положение има "обективна законова невъзможност" да работи.

След заседанието зам.-председателят на агенцията по горите Красимир Каменов обясни, че поправките, поискани от "Витоша ски", всъщност не са ѝ необходими, за да пусне лифтовете и да започне ски-сезона, а са ѝ нужни за други цели. Сега тя няма дългосрочна сигурност за ползването на пистите в планината, защото по настоящия закон това трябва да става с наем година за година, каза Каменов. Една от поправките ще даде на фирмата възможност да ги ползва за срок до 10 години срещу 20% от стойността на терените.

Зам-шефът на агенцията по горите каза, че очаква "Витоша ски" да кандидатства за това право веднага след като бъдат приети поправките в закона и то ще ѝ бъде учредено бързо. По думите на Татарски, законопроектът може да мине през пленарната зала на Народното събрание най-рано в края на януари – началото на февруари.

Водещата парламентарна комисия по законопроекта е земеделската, която ще го дискутира следващата сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?