Спорният турски закон за интернет вероятно ще бъде коригиран

Турският президент Абдуллах Гюл е одобрил снощи спорния закон за по-строг контрол на интернет въпреки призивите от страна на опозицията да му наложи вето, а правителството е предприело инициатива за внасяне на поправки на положения в закона, будещи безпокойство, съобщават турските вестници в сряда.

Вестник "Миллиет" и в."Заман" съобщават, че заради повишената чувствителност на обществото по въпроса президентът Гюл е публикувал в профила си в Туитър пояснение във връзка с одобрението на закона. Той е посочил, че в посланията си през последните дни гражданите са критикували основно две положения в закона, на които и самият той е обърнал внимание. Президентът обяснил, че е споделил с правителството мнението си относно тези две положения и е поискал те да бъдат променени. Виждам със задоволство, че безпокойствата във връзка с тези два члена, ще бъдат премахнати утре с ново законово положение, е написал президентът, като е изтъкнал, че веднага след завръщането си от Унгария вчера е одобрил закона, за да даде възможност за бързото приемане на поправките.

Още преди президентът да одобри закона, министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията Лютфи Елван е представил пред парламентарните групи на опозиционните партии предлаганите от правителството поправки в закона. Едната от предложените поправки се отнася до остро критикуваното положение от закона, даващо на председателя на Дирекцията по телекомуникации правомощия да блокира в рамките на четири часа без съдебно нареждане достъпа до страници в интернет, които по негова преценка нарушават неприкосновеността на личния живот.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е предложила поправка, с която ще стане задължително председателят на Дирекцията по телекомуникации да изпрати в рамките на 24 часа до съд решението си за блокиране на достъпа до интернет страница, а съдът ще трябва да се произнесе в рамките на 24 часа дали одобрява решението. Без одобрение от съда няма да може да се блокира достъпът до интернет страница.

Втората предложена от правителството поправка в закона се отнася до информацията за трафика в интернет. Според предложението информация за трафика в интернет ще се събира въз основа на  IP адреси и номера на абонатите, вместо въз основа на уеб адреси.

Народнорепубилканската партия и Партията на националистическото действие са заявили, че подкрепят предложенията, но според тях те са недостатъчни, пише в."Миллиет".

Вестникът съобщава, че почти едновременно с одобрението на закона от президента, правителството е внесло вчера в парламента проектозакон с предлаганите поправки в закона за интернет. Изданието отбелязва, че в предложения текст фигурира положението за информацията за интернет трафика, но липсва текст за ограничаване на правомощията на председателя на Дирекцията по телекомуникации. Според представители на управляващата партия това положение може да бъде добавено при обсъждането в парламента, но представители на опозицията тълкуват това като знак, че управляващите нямат желание да променят закона, след като президентът вече го е одобрил.

Вестник "Заман" съобщава, че след одобрението на закона, президентът Гюл е изгубил 66 000 последователи в Туитър.

Същевременно ЕС е изпратил до Турция пето писмо, призоваващо турското правителство да действа внимателно по въпроса за спорните закони за интернет и съдебната система, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Споделяне

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?