Спорният закон на Ревизоро за горивата вече има гръб от ГЕРБ

Икономическият министър три пъти сменил позицията си по проекта, финансовият е твърдо против

Снимка : БНР

След около два месеца затишие спорният законопроект за горивата, внесен от депутати от всички политически сили, начело с Емил Димитров – Ревизоро от "Обединени патриоти", бе придвижен към пленарна зала и има шанс за подкрепа. С гръб от ГЕРБ проектът бе одобрен на първо четене от комисиите по бюджет и по енергетика в четвъртък, след като преди месеци бе отхвърлен от комисиите по икономика и земеделие.

Проектът, който се ползва със силна подкрепа от страна на председателя на Българската петролна и газова асоциация и шеф на "Лукойл" Валентин Златев, бе внесен през пролетта с претекста, че ще бори контрабандата на пазара на горива, която по изчисления на Емил Димитров възлиза на около 1 млрд. лв. годишно. Текстовете обаче предизвикаха силен отпор от редица асоциации, различни от тази на големите бензиностанции, а земеделските производители заплашиха с протести в центъра на София. Премиерът Бойко Борисов веднага ги прие и обеща земеделците да бъдат изключени от новите разпоредби за затягане на контрола върху бранша, защото те били само ползватели на нефтопродуктите.

Основните критики са, че промените въвеждат много сериозни изисквания към играчите на пазара, в резултат на което там ще останат малко фирми и ще се ограничи конкуренцията. Това бе и в основата на критичното становище към текстовете на финансовия министър Владислав Горанов, който бе притеснен от реакция на Европейската комисия. Тя вече движи една наказателна процедура срещу България заради антиконкурентно законодателство в петролния сектор.

"Възникнаха брожения, но ние проведохме разговори с браншовите организации, създадохме работна група и всички постигнати договорености и поети ангажименти са отразени в доклада към законопроекта", обясни пред депутатите в четвъртък Емил Димитров. По думите му той лично ще внесе между първо и второ четене всички ангажименти, поети към земеделците от премиера Бойко Борисов, така че новите текстове да не се отнасят до тях. Така те ще могат да продължат да зареждат тракторите и другата си техника от ведомствени бензиностанции и няма да поставят измервателни уреди. Освен това ще им бъде разрешено да продължат да ползват мобилни цистерни за зареждане с гориво. На въпрос на Mediapool как държавата защитава общите интереси, като приема абсолютно всички искания на даден бранш, Димитров отговори, че не може да се отхвърлят искания самоцелно.

Той поясни, че е провел преговори също с "транспортните фирми, строителния бранш и газовиците", като и техните предложения били възприети.

Румен Гечев от БСП контрира, че не му е известно какви преговори са провеждани, защото те не са ставали с участието на народните представители. Той даде да се разбере, че няма да подкрепи законопроект, който не е оттеглян или променян, а стои в първоначалния си вариант с всички проблеми в него.

"Воденето на дискусии трябва да се случва преди внасянето на даден законопроект, а не след това", каза Гечев. Той гласува "против" проекта, докато негови колеги от БСП се въздържаха.

Дора Янкова от БСП постави на Емил Димитров конкретен въпрос на нейни избиратели от Смолянско с газостанции, които се притесняват от ограничаване на конкуренцията в региона, но Ревизоро коментира, че за БСП очевидно е по-важно да защити един избирател в Смолян, отколкото цели сектори. "Кого трябва да защитаваме – един човек или няколко бранша, от които зависи икономиката на страната", запита той реторично пред журналисти. Дора Янкова остро възрази да се неглижират нейни избиратели само защото били отделни хора, а не едри бизнесмени.

От обясненията на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) стана ясно, че министерството на икономиката три пъти е сменило становището си по законопроекта. След първоначалната си резервирана позиция, министър Емил Караниколов е пратил на 30 май писмо, че вече подкрепя необходимостта от приемането на секторен закон. Стоянова изрази недоволство, че Караниколов не бе пратил нито един свой представител при гласуването на текстовете в парламента. Ревизоро обаче разясни на депутатите, че се е срещал с министъра и след като му обяснил за проведените разговори с браншовете, Караниколов склонил да подкрепи текстовете.

Менда Стоянова посочи, че за разлика от Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов не е пращал ново становище след първоначалното си критично писмо. Земеделското министерство пък е входирало две становища – първоначално отрицателно и ново – положително.

В крайна сметка мнозинството в бюджетната, а също и в енергийната комисия подкрепи текстовете, които увеличават шансовете си за подкрепа на първо четене в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес