Спорният закон "Ревизоро" за горивата почти е факт и пътува към наказателна процедура

"Патриотите" разиграха сапунена сага с това кой подкрепя "лобисткия" проект и кой - не

Емил Димитров - Ревизоро Снимка: БГНЕС

Спорният закон за горивата, внесен от Емил Димитров – Ревизоро (ВМРО), бе приет частично на второ четене от парламента в сряда. Одобрени са повечето от текстовете, до чл. 27 включително.

Ако утре бъдат одобрени и останалите текстове, ще се отвори възможността за стартиране на наказателна процедура срещу България от Европейската комисия, тъй като има множество основателни съмнения и сигнали, че той противоречи на правото на ЕС.

Вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ) обеща лично да сезира Европейската комисия, че нормативният акт противоречи на евродирективи. Същото смятат да направят и собственици на малки бензиностанции, които безуспешно протестираха срещу част от текстовете.

"Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Аз разбирам от друга страна, че главната му цел е борбата със сивия сектор, но в случая се получава нещо като заради гангренясъл пръст да отрежем ръката. Всяка демократична и европейска държава има основен ангажимент да защитава и да подкрепя основно дребния бизнес. В случая, това правило е нарушено, защото се вижда, че законът ще бъде приет. Ние не разполагаме с достатъчно мнозинство, за да оспорим тези нови клаузи и членове, но ви уверявам, че ние ще сезираме ЕК, тъй като в случая има нарушаване на европейски директиви, има и нарушаване на конкурентни права. Смятаме, че ще получим подкрепа там, ако не в парламента", коментира Валери Симеонов

Нормативният акт, който бе наречен от вицепремиера-патриот "отвратителен", "лобистки" и "в полза на Лукойл и другите големи играчи на пазара", бе гласуван без почти никаква съпротива и опозиция на второ четене с тихата благословия на ГЕРБ, БСП и по-голямата част от "Обединени патриоти".

Последните опитаха да отмият "срама" от двойнствените си позиции чрез разиграване на сапунена сага тип "семейна драма". Въпреки че проектът бе внесен както от Емил Димитров, така и от хора на Валери Симеонов, в последния момент НФСБ започна да "играе" опозиция. Дни преди окончателното приемане на текстовете Симеонов ги обяви за "лобистки".

Във вторник лидерът на "Атака" Волен Сидеров се оказа домакин на среща между Валери Симеонов и Ревизоро за сближаване на позициите, след която атакистът заяви, че различията като цяло са преодолени, защото много от проблемите били изчистени с поправки между първо и второ четене. Късно във вторник НФСБ излезе със своя позиция, че няма такова нещо и отново разкритикува текстовете.

В сряда лидерът на "Атака" пък се разсърди, че това е удар по достойноството му и поиска извинение от Валери Симеонов.

Въпреки театралните разпри на второ четене бе решено да се въведе регистрационен режим за търговията с горива, който на практика е близък до лицензионния.

Изискването за капитал на дружествата за търговия на едро бе намалено от първоначалните 3 млн. лв. на 1 млн. лв. За регистрация на фирма за търговия на дребно трябва да се платят 20 000 лв. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение.

Изискванията за образователен ценз и трудов стаж на собствениците на обектите бяха премахнати, а земеделските производители бяха изключени от повечето изисквания на законопроекта след заплахи за протести в центъра на София и среща с премиера Бойко Борисов.

Останаха обаче изискванията за сериозни обезпечения, при това за бъдещи искове, което според противниците на проекта противоречи на евродирективите. Обезпечението за търговия на едро с нефтени продукти и газ е 500 000 лв. Същата е сумата и за съхранение на горива извън данъчни складове. За търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. за всеки обект, както и за пълнене на бутилки с втечнен газ. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв.

"Това е все едно, когато ви издадат шофьорската книжка, да ви поискат депозит от 1000 лв. за бъдещи глоби", посочи Йордан Апостолов (НФСБ). Заради подобни обезпечения, но в закона за ДДС, Брюксел вече стартира наказателна процедура срещу България, тъй като те ограничават конкуренцията и вадят от пазара малките играчи. Философията на правото на ЕС е "първо мисли за малките", каза Апостолов, цитирайки критичната позиция по законопроекта на финансовото министерство.

Най-сериозният формален недостатък на проекта на Ревизоро е, че той не е пратен за задължителната нотификация пред Брюксел, което значи, че ЕК може автоматично да стартира наказателна процедура срещу България.

"Махнахме всички големи прагове, наказахме големите вериги, но това никой не го отрази", защити проекта си депутатът Емил Димитров. Той обяви, че текстовете са писани от икономическото министерство. По думите му от протестиращите срещу проекта му 381 малки търговци, които в понеделник заплашиха, че ще запалят бензиностанциите си, над 100 имат задължения към бюджета за 270 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес