Спорният закон за конфискацията ще се поправя наесен в пленарна зала

С десет гласа "за" и два "въздържал се" парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие законопроекта за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Това съобщи след края на заседанието на комисията депутатът от Коалиция за България Тодор Бояджиев. Законът ще влезе в пленарна зала в началото на есенната сесия на парламента.

Въздържалите се депутати са Йордан Бакалов и Стойчо Кацаров, които изразяват опасения доколко ще може да се прилага този закон.

По думите на о.з. генерала, този закон е необходим за момента.

"На организираната престъпност трябва да се сложат бариери и този закон е една от тях", коментира Бояджиев и допълни, че се надява законът да бъде ефективен, зависи как ще се прилага.

По думите на Бояджиев в законопроекта все още има спорни параграфи, членове и термини, които ще бъдат изгладени в пленарна зала. Бизнесът се обяви категорично против закона, който може да бъде използван като инструмент за отстраняване на конкуренти.

В отговор на въпрос Бояджиев посочи, че законопроектът предвижда 7-годишен срок след конфискацията на имуществото, в който собственикът да може да докаже, че го е придобил законно.

Ако конфискуваното имущество е бързо разваляща се стока или неговото съхранение е свързано с големи разходи за държавата, тя може да го продаде, да внесе парите в бюджета и при доказване, че имуществото е законно придобито, средствата да бъдат възстановени на собственика.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?