Спорно е дали скандалът с ЦИК може да се реши в Конституционния съд

Спорно е дали скандалът с ЦИК може да се реши в Конституционния съд

Ако президентът Росен Плевнелиев е изчислил грешно разпределението на квотите в ЦИК, указът му е дефектен, но той не може да бъде обжалван пред Конституционния съд. Това коментира пред Mediapool бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

 

Той обясни, че указите на президента могат да бъдат атакувани само пред КС и то само за нарушение на основния закон. В случая обаче може да става дума най-много за нарушение на Изборния кодекс, а не на конституцията. "Конституционният съд може да преценява само за конституционосъобразността, а не за законосъобразността на президентските укази", обясни Гочев.

 

По-рано през деня президентът Плевнелиев издаде указ, според който от неговата квота ГЕРБ получи едно място повече от БСП – 6 срещу 5 членове на социалистите. Това бе за сметка на ДПС, които получиха един вместо двама представители. Решението на държавния глава бе обосновано с лекия превес на резултатите на ГЕРБ от парламентарния вот.

 

Проблемът бе, че изчисленията на държавния глава бяха направени върху целия брой членове на ЦИК – 19, а не само върху неговата квота от 15 членове. Ако Плевнелиев бе стъпил само върху своята квота, ГЕРБ и БСП трябваше да получат по петима членове на ЦИК с президентския указ, а ДПС трябваше да има двама членове.

 

Малко по-късно скандалът се изостри, защото управляващите от БСП и ДПС решиха да си го върнат на ГЕРБ и не изпълниха Изборния кодекс за квотата в ЦИК на Народното събрание. Според закона Народното събрание излъчва останалите четима членове на ЦИК, които поемат функцията на ръководство на комисията.

 

Управляващите обаче отхвърлиха номинацията на ГЕРБ, въпреки че по закон партията трябваше да получи най-малко заместник-председател на ЦИК. Така избирателната комисия остана с 18 членове, а не 19, както пише в Изборния кодекс.

 

Димитър Гочев обясни, че няма пречка в следващите дни Народното събрание да попълни бройката. В отговор на въпрос какво би станало, ако съставът на ЦИК не бъде попълнен до изборите, бившият конституционен съдия каза, че комисията пак може да заседава законно.

 

Бившият член на КС Георги Марков реагира много по-рязко. Според него БСП и ДПС са решили на своя глава да подменят вота на хората, след като не са позволили на партията, която е спечелила изборите, да излъчи свой представител в ръководството на ЦИК.

 

Той отказа да влезе в подробен коментар за изчисленията на президента Плевнелиев, като каза, че който не е съгласен с неговия указ, може да обжалва пред Конституционния съд.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?