Спорно назначение на социален зам.-министър

Протестиращи майки посрещнаха новината с освиркване

Адриана Стоименова

Със заповед на премиера от понеделник вече има нов зам.-министър на труда и социалнната политика, който ще отговаря за политиките за хората с увреждания. Това е Адриана Стоименова – популярна, но и спорна фигура в тази сфера.

Стоименова е магистър-семеен терапевт в СУ "Климент Охридски". Била е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет в периода от 2017 г. до 2019 г. До момента е изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания.

Стоименова влезе в остър конфликт с протестиращите майки от движението "Системата ни убива" по време на протестите им през лятото на 2018 година. Протестиращите майки поискаха оставката ѝ като зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, след като тя обяви, че има данни за насочването на над 1 млн. лева от социални проекти с външно финансиране към организирането на протести. Майките от своя страна също поставиха въпроса как се харчи държавното финансиране от национално представителните организации, които Стоименова представляваше.

Национално представителните организации на хора с увреждания се разграничиха и противопоставиха на исканията на майките от "Системата ни убива". Напрежението между тях постоянно ескалираше по време на преговорите около пакета социални закони, които в крайна сметка бяха приети от Народното събрание във вид, удовлетворяващ протестиращите майки.

Протестът на майките посрещна новината с освиркване

В момента приетото социално законодателство вече дава дефекти и социалният министър Деница Сачева даде сигнали, че то ще бъде ревизирано. Това предизвика недоволството и обявяването на безсрочен протест от две от майките от движението Вера Иванова и Нели Димитрова.

Протестиращите майки посрещнаха новината за назначението на Стоименова с освиркване. На протест пред Министерския съвет те коментираха, че това е жената, която ги е обвинила, че са агенти на чужда държава и не се борят за живота и здравето на децата си. Те вече искат две оставки - на министър Деница Сачева и на новия заместник. 

Напрежение между социалния министър и майки 

"Всичко, което правя до момента по отношение на Закона за личната помощ, е да го спазвам. Непрекъснатите протести и искания за оставки по-скоро блокират цялостното решаване на проблемите на хората с увреждания", коментира в понеделник Сачева при представянето на новия зам.-министър.

"Законът е приет от Народното събрание и в този смисъл няма как да бъде отменен еднолично от един министър", заяви Сачева. Тя припомни, че в закона ясно е записано, че министърът на труда упражнява контрол на закона, а в преходните и заключителните разпоредби е записано, че в срок до 30 юни министърът трябва да внесе в НС оценка на въздействието на закона, да представи анализ за механизма на личната помощ и доклад с предложения за усъвършенстване на законодателството в областта на личната помощ.

По думите ѝ и Вера Иванова, и Нели Димитрова, които протестират безсрочно, са в работните групи, които касаят подзаконовите наредби, и е по-добре диалогът с тях да се случва именно там. Тя припомни, че и двете са участвали в изготвянето на вече приетите текстове, затова е непонятно противопоставянето в момента на Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.

"Надявам се противопоставянето на двата закона да намери своя край, защото политиките за хората с увреждания имат нужда от цялостно решение", заяви Деница Сачева.

Тя допълни, че над 30 000 са случаите на заявена потребност от включване в механизма за лична помощ, за 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон. Действащите трудови договори са 21 970 за оказване на необходимата асистентска подкрепа.

Новият заместник ще търси балансирани решения

"Ще продължим да търсим балансирани решения за всички групи хора с увреждания. Имаме нужда от цялостна визия за тях – от социалното подпомагане до интегрирането им на пазара на труда", каза новият зам.-министър Адриана Стоименова при представянето ѝ в социалното министерство в понеделник.

Тя заяви, че в момента държавата подпомага по различни закони и програми близо 650 000 хора с увреждания и 26 000 деца. "Дават се над 3 млрд. лв., така че тези средства трябва да се разходват максимално ефективно", добави тя.

Стоименова заема мястото на подалата преди повече от година и половина оставка Росица Димитрова, която си тръгна от социалното министерство заради скъп билет до САЩ за участие в конференция на ООН.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?