Спорно законодателство, стройна дисциплина

Спорно законодателство, стройна дисциплина

През първите сто дни на новото управление общественото внимание бе съсредоточено върху правителството и най-вече премиера, който ежедневно произвежда маса новини, които пълнят медиите. В същото време се очерта болезнен дефицит от предложения и закони, по които да работи парламентът. Затова и в началото депутатите си дадоха неофициална ваканция, а след това влязоха в доста облекчен работен режим, тъй като нямаха подготвени законопроекти.

Там не се прави и никаква политика, а към депутатите от управляващата партия няма и такива очаквания. "Тежката артилерия" на ГЕРБ се изнесе в изпълнителната власт. Нерядко репортерите, които следват премиера Бойко Борисов по откриване на обекти и площадки, са по-информирани от депутатите на ГЕРБ за актуалните управленски приоритети.

На този фон инициираните от ГЕРБ предложения оставят доста противоречиви впечатления.

Пробив в положителна посока бе съгласието на ГЕРБ да приеме искането на Синята коалиция и да не допусне депутати, работили за ДС, да заемат председателски постове в комисии, както и да участват в специализирани комисии. "Лустрационната" забрана, която БСП и ДПС се канят да атакуват пред Конституционния съд, бе прекрачена от самия лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който взе за министър депутата Божидар Димитров, след като се оказа, че липсата на чисто минало го лишава от правото да води парламентарна комисия.

Още при формирането на комисиите в НС бе създадена такава за контрол на ДАНС – нещо, което предишните управляващи така и не сториха въпреки натиска на ЕС. Комисията за ДАНС, както и тази за борба с корупцията, са на паритетен принцип, ГЕРБ няма право на председател, а всички други парламентарни групи излъчват такъв на ротационен принцип.

Наскоро бе направена още такава комисия, за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), след като ГЕРБ закри избраното от предходния парламент бюро за СРС-тата. Дали този модел ще се докаже като успешен, тепърва ще се разбере.

За кого работи парламентът

Първият проект, който разгледа правната комисия и един от първите, който мина в новия парламент, е за двама души. По-точно за председателя на комисията Искра Фидосова и нейна колежка. Поправките се ограничават в това, че докато нотариусът е народен представител, помощникът му може да върти кантората, без да полага специални изпити.

Покрай пореден шумен скандал за имотни измами, в който бе намесена и кантората на Фидосова с издадено фалшиво пълномощно, ГЕРБ вкара текст в поправките на закона за МВР. Той предвижда нотариусите да бъдат свързани в обща система с ГРАО и вътрешното министерство, с което занапред да се предотвратят възможностите за измами. Тази поправка все още не е станала факт.

Друг приоритетен проект, придвижен от ГЕРБ, е за малко повече от двама човека. За няколко крупни колекционери на културни ценности, чиито имена също са известни. Неистовите им усилия да предотвратят приемането на неудобни за тях текстове в Закона за културното наследство така и не дадоха резултат по време на предишното управление на тройната коалиция. Тогава успяха само да забавят закона, но сега с помощта на ГЕРБ успяха да променят нещата в своя полза – отпадна изискването да могат регистрират колекциите си само след представяне на документ за произхода им.

И макар че заинтересованото лоби атакува закона чрез омбудсмана пред Конституционния съд, който реши, че има нарушение на права, факт е, че управляващите не потърсиха законодателна възможност за решаване на проблема и за изкарване на този бизнес "на светло".

Този законодателен ход на ГЕРБ даде повод за паралели с правителството на Сакскобургготски, чиято първа задача беше да даде облекчени условия за хазартния бизнес.

Съмненията за откровен клиентелизъм в сегашния парламент се засилиха с лансираните преди около два месеца и вече окончателно приети промени в закона за лова. Единият от вносителите - Емил Георгиев (ГЕРБ) - бе многократно обвинен от опозицията, че като собственик на ловни стопанства в Елин Пелин и Етрополе, не би трябвало да внася поправките, а ако прави това, да декларира, че е в конфликт на интереси.

Друга спорна законодателна инициатива на същия депутат бе предотвратена лично от премиера Бойко Борисов, който в началото на септември бе предизвикан от съобщения в медиите, че партията му дава на заден от предизборните си обещания и все пак ще разреши строителство върху земи и гори, придобити чрез скандални замени по време на предишното правителство.

Ревизиите

Не законите обаче бяха основна грижа на ГЕРБ в първите седмици на управлението. Най-големи усилия бяха хвърлени в търсенето и разкриването на нередности и злоупотреби на предишната власт.

На фона на несекващите атаки на премиера Борисов към предшественика му Сергей Станишев, Народното събрание предприе редица инициативи, целящи да изкарат наяве какви поразии е причинило управлението на тройната коалиция.

НС разреши Сметната палата да одитира управлението на Министерския съвет за последната година и половина на предходния кабинет. Докладът вече е готов, но така и не стана достояние на широката публика, тъй като копие от него е предадено на главния прокурор и вероятно върви проверка.

По предложение на Синята коалиция бяха съставени и две анкетни комисии, които да изяснят дали има нарушения при разходите, назначенията и сделките на правителството на Сергей Станишев от последната му 1 година, както и за изборни нарушения от парламентарния вот.

Едната комисия се ръководи от ГЕРБ, другата от "Атака". До момента няма видим напредък в работата им. Първата комисия очаква "разкритията" да дойдат от новите министри, както и от медиите, поканени любезно с писма да предоставят публикации и сигнали. Миналата седмица срокът на тази комисия бе удължен с още четири месеца, което означава, че резултати от проверката се чакат през февруари.

Междувременно едно от най- оспорваните назначения, извършени от предходния парламент, това на гуверньора на БНБ Иван Искров, което ГЕРБ се закани да отмени, изненадващо бе потвърдено. След договорка с премиера Борисов, Искров подаде оставка, НС го освободи от поста, само за да може ГЕРБ да го номинира отново и да го избере вече по законен начин, като свой кандидат.

Липсата на закони даде възможност на НС да разгледа годишните отчети на различни държавни органи, като значителна част от тях бяха отхвърлени и бяха дадени заявки за смени на ръководителите им. Мнозинството не е доволно от работата на Комисията за финансов надзор, на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, на Националната здравно-осигурителна каса, на комисията по дискриминация.

Шефката на НЗОК Румяна Тодорова тази седмица подаде оставка, оплаквайки се от "политически натиск“.

Познат сценарий

Дебатите в парламента вече вървят по един добре познат сценарий – независимо какво се обсъжда, от страна на опозиционните БСП и ДПС звучат едни и същи обвинения към мнозинството за "реваншизъм" и липса на визия за управление, а ГЕРБ и подкрепящите го партии "Атака", Синята коалиция и РЗС отвръщат с изобилие от примери за некадърността и корупцията на предходното управление.

Всеки петък БСП и най-често председателят ѝ Сергей Станишев излизат с дежурна декларация срещу новата власт и това все още е повод за емоционален дебат.

Партия "Атака", която за момента е единствената безрезервно подкрепяща ГЕРБ, стана вносител на първата в парламентарната ни история декларация срещу народни представители, които редовно не ходят на работа. Така Станишев и Доган станаха първите депутати, порицани от колегите си за отсъствие от заседанията.

Всички в залата и с пръст на копчето

За сметка на това ПГ на ГЕРБ дава пример с висока дисциплина и строга организация. Повечето депутати на Бойко Борисов са "дебютанти" в парламента и от тях рядко може да се чуе впечатляващо изказване, но за сметка на това изпълняват стриктно задължението си да пълнят пленарната зала и да посещават заседанията на комисиите си.

Една от първите заръки на Борисов – да не гласуват с чужди карти – засега се изпълнява безусловно.

С цел засилване на дисциплината председателят на НС Цецка Цачева започна да публикува ежемесечно кои депутати се отсъствали по неуважителни причини и, както показва социологическо проучване, обществеността приветства това.

Кворумът почти винаги е налице и решенията на ГЕРБ, подкрепени най-вече от "Атака“, минават без проблем.

Собствено мнение си позволяват да изразяват Синята коалиция и РЗС. Макар и от различни позиции, те имат критики и резерви към внесените от ГЕРБ промени в законите за МВР и ДАНС.

Голяма част от новините от парламента през изтеклите месеци се генерират от лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, който е ротационен шеф на комисията за контрол на ДАНС, както и от лидера на РЗС Янев Янев, който пак на ротационен принцип оглавява комисията за борба с корупцията.

Споделяне

Още от България