Спорното завръщане на своенравния реформатор Саакашвили

Михаил Саакашвили и Петро Порошенко

Чуждестранните експерти се радват на високо търсене в Украйна. Там с охота ги назначават за съветници, поверяват им ключови постове в политиката и в държавната администрация. Смята се, че доколкото нямат преки връзки с Украйна, тези хора стоят извън клановата система и шуробаджанащината, спъващи от дълги години насам всички опити за реформи в страната. Специалисти от чужбина оглавяват вече три министерства - икономическото, финансовото и здравното. За целта им бе предоставено и украинско гражданство. Новите министри обаче тепърва предстои да докажат, че съдействат за напредъка на реформите.

Как може да бъдат надвити корупцията и клановите нагласи в Украйна? Това се очаква да видим с появата на поредния новодошъл. През уикенда украинският президент Петро Порошенко назначи за губернатор на Одеска област един бивш глава на грузинската държава. Михаил Саакашвили бе работил в Украйна като съветник вече от няколко месеца. Сега, получил вече и местно гражданство, той е може би най-яркият, впрочем на първо място - най-спорният персонаж в украинската политика.

Опитен реформатор и авторитарен политик

В течение на десет години Саакашвили бе президент на Грузия. Резултатите от управлението му са крайно противоречиви. Оценките за неговата дейност и до днес разделят грузинците на противоположни лагери. Критично отношение към личността му виждаме и на Запад.

Саакашвили решително и радикално модернизира политическата сфера и държавното управление в бившата съветска републикта. Най-напред осъществи успешни реформи в полицията и данъчните органи, дотогава бастион на корупцията.

Дошъл на власт чрез демократични избори, Саакашвили в началото бе твърде популярен. С времето обаче неговият стил на управление ставаше все по-авторитарен; заговори се за модернизационна диктатура. Това пораждаше протести, които по заповед на президента бяха потушавани с твърда ръка, а опозиционерите - изправяни на съд.

В крайна сметка Саакашвили се оттегли от грузинската политика, тъй като повечето хора изгубиха желание да го виждат там. В момента бившият президент е обявен за международно издирване с обвинение в злоупотреба с власт и прахосване на държавно имущество. Установил се в чужбина, той избягва участие в образуваните срещу него в Тбилиси наказателни дела. И занапред му предстои да живее в Украйна кажи-речи като изгнаник, комуто са предоставени комфортни условия под формата на губернаторски пост.

Завръщането на Саакашвили в политиката и активната му дейност в Украйна ядосват не само Грузия. Всичко това поражда и конфликт с Русия. Саакашвили носи част от отговорността за руско-грузинската война от 2008 г. С провокационната си заповед за употреба на оръжие в Абхазия и Южна Осетия той даде съществен принос за ескалацията на конфликта. Действията му бяха неразумни, защото осигуриха на Русия предлог за военно нахлуване в Грузия в разрез с международното право.

Порошенко не разполага с достатъчно подходящи кадри

Дали Саакашвили е точният човек за поста губернатор на Одеска област? Постиженията му като радикален реформатор може и да свидетелстват, че бившият президент има качества за новата си работа. При все това Одеса не е Грузия. И дори Саакашвили да има уменията, необходими за държавен глава, те може да излязат не съвсем подходящи за областен губернатор.

Своенравният бивш грузински лидер никога не е бил политик, балансиращ интересите на различни групи. Крайно критичната му позиция спрямо Русия печели симпатиите на мнозина украинци. В многонационална Одеса обаче тя може да изостри напрежението между проукраинските и проруските групи сред населението. След пожара в Профсъюзния дом преди повече от година, в който загинаха над 40 души, политическата ситуация в черноморския пристанищен град остава неспокойна. Обстоятелствата около тази трагедия все още не са изяснени докрай.

В Одеса Саакашвили ще се изправи пред трудни задачи. По всяка вероятност Порошенко е избрал тъкмо него, защото се кани най-напред да тръгне на война с корупцията и шуробаджанащината.

Изборът на политик от чужбина демонстрира колко са малко подходящите кадри в самата страна. Очевидно Порошенко е изгубил доверие към предишния губернатор на Одеска област Игор Палица, смятан за сподвижник на своеволния олигарх Игор Коломойски, когото украинският президент свали наскоро от губернаторския пост в Днепропетровска област.

Президентът Порошенко смята да укрепи властта си с помощта на нови, лоялни към него губернатори в южните региони на страната. Но засега не се знае дали ще реши наистина проблемите на Украйна, подпомогнат от спорна фигура като чужденеца Саакашвили.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?