Спорове в ЕС за конституцията и нов председател на ЕК

В атмосфера на разгорещени страсти и спорове продължава вторият ден от срещата на върха на лидерите на ЕС, на която трябва да се постигне съгласие по конституцията на съюза и нов председател на Европейската комисия.

Великобритания и Франция взаимно се обвиняват за бавния напредък по двете теми, които са от ключово значение за бъдещето на ЕС.

Според Франция, Великобритания е предявила твърде много претенции за специално третиране в своя полза в проекта за евроконституция, докато Великобритания се противопоставя на Франция за кандидатурата на председател на ЕК.

Ирландският премиер Бърти Ахърн, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че има напредък и по двата въпроса, но медиите съобщават, че разговорите буксуват и има още много проблеми, които трябва да бъдат решени в петък, втория и последен ден на срещата.

До късно през нощта в четвъртък срещу петък лидерите на ЕС не се разбраха за името на следващия председател на Европейската комисия, а в петък се появиха сигнали, че позициите за бъдещия наследник на досегашния председател на ЕК Романо Проди стават все по- поляризирани.

Наблюдатели обаче смятат, че сблъсъците между Париж и Лондон не са нещо ново и че е вероятно да се постигне споразумение още в петък или в следващите дни, ако се вземе решение срещата да бъде удължена.

25-те страни от ЕС обаче бяха единодушни в подкрепата си за заключителната декларация, в която потвърждават очакването си България и Румъния да се присъединят към него заедно през януари 2007 г., въпреки че в момента двете страни са на различни етапи от подготовката си за членство.

Лондон и Париж си размениха обвинения

Дотук се очертават две кандидатури за председател на ЕК. Франция води страните, които подкрепят белгийския премиер Ги Ферховстат. Европейската народна партия, която има мнозинство в Европейския парламент, лансира името на сегашния британски комисар Крис Патън. Сред спряганите кандидатури е и самият Ахърн, който публично отхвърли такава възможност, предаде Би Би Си.

Въпреки оптимизма в началото на срещата в Брюксел няма пробив и по другия въпрос - за европейска конституция. Франция и Германия смятат, че в новите ирландски предложения има прекалено много отстъпки по исканията на Великобритания като правото на национално вето по данъчната и социалната политика.

Френският президент Жак Ширак каза, че ЕС не бива да бъде блокиран от една държава - оценка, която е насочена отново срещу заплахата на Великобритания да наложи вето върху конституцията, ако тя даде права на Брюксел по ключови въпроси.

Великобритания се обяви против кандидатурата на белгийския премиер за председател на ЕК, тъй като го смята за твърде федералистки настроен, а Франция се обяви против Патън.

Френският президент Жак Ширак заяви пред репортери, че не е добре да има кандидат от "страна, която не участва в цялостната европейска политика", с което явно визира Великобритания и Дания, които все още не са се присъединили към единната европейска валута.

ЕС: Приемаме България и Румъния през 2007, ако са готови

ЕС определя за своя цел присъединяването на България и Румъния през януари 2007 г., ако двете страни "са готови", се подчертава в приетата заключителна декларация, в която засега не се допуска възможността двете кандидатури да бъдат разделени. В документа се уточнява, че изработването на договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС "ще започне през юли 2004 г.", така че да бъде подписан в началото на идната година.
още

Лондон отговори на френските нападки, като говорител на премиера Тони Блеър заяви, че не е добре, задето президентът Ширак е избрал да "атакува нашата позиция преди да са започнали преговорите".

Говорителят на Блеър също така разкритикува Германия, която се опитва да обвърже въпросите на конституцията и избора на председател на ЕС, посочвайки:" Ние работим в Европа от 25 държави, а не в Европа от шест, две или една държава".

В същото време германският канцлер Герхард Шрьодер потвърди отново своята подкрепа за Ги Верхофстат за поста председател на ЕК.

Социалдемократът Шрьодер отхвърли подкрепата на Европейската народна партия за Крис Патън като "партийно - политическа силова тактика".

Още преди началото на срещата в четвъртък настоящият председател на ЕК Романо Проди заяви, че няма очевиден наследник за неговия пост. Петгодишният мандат на Проди изтича през октомври.

За поста бяха лансирани още кандидатурите на австрийския канцлер Волфганг Шусел, на бившия генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, на португалския еврокомисар Антонио Виторино и на досегашния председател на Европарламента Пат Кокс.

По-малките държави недоволни от евроконституцията

Очакванията по отношение на евроконституцията бяха, че след промяната на политическата ситуация в Полша и Испания, които блокираха споразумението през декември, сега ще е по-леко да се постигне консенсус.

Група от около 10 по-малки страни членки обаче, сред които Австрия и Финландия, казаха, че ще отхвърлят новите предложения в системата за вземане на решения в ЕС.

Тези държави смятат, че формулата предоставя твърде голямо влияние на страните с по-голямо население.

"Не съм твърде оптимистично настроен за постигането на цялостно споразумение", каза Бърти Ахърн в петък. "Все още остават трудни въпроси", добави той.

За да реши възникналите проблеми, председателството на ЕС предложи някои компромисни текстове:

- Да се модифицира т.нар. принцип на "двойното мнозинство", който определя начина на вземане на решения в ЕС. Вместо изискваната подкрепа на 50% от страните - членки, които съставляват 60% от населението на съюза, новият вариант предлага съотношението да е 55% - 65%;
- Да се намали съставът на Европейската комисия от очакваните 25 члена (по един за всяка страна) на 18 члена, но от 2014 г.;
- Минимум шест места за държава в Европейския парламент - предложение, насочено към по-малките страни - членки, които се опасяват, че техният глас ще се загуби в 732 -членния парламент.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?