Споровете около развода на БАН и НИМХ продължават

Метеоролозите виждат имотни претенции в създаването на нов институт за климата в рамките на академията

Споровете около развода на БАН и НИМХ продължават

По-малко от месец преди Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да напусне Българската академия на науките (БАН) споровете около отделянето продължават. Не е решен основният въпрос за разделянето на имотите, за които двете институции спорят. Той остава и основната ябълка на раздора при развода.

Формално решението за разделянето на двете структури беше взето от парламента с приемането на Закона за бюджета за следващата година. В документа е записано, че от 1 януари 2019 г. метеорологичният институт става самостоятелно звено към Министерството на образованието и науката. Новата структура е правоприемник на института към БАН и според закона за бюджета трябва да поеме активите и договорите на това звено. Академията пък трябва да обезпечи изпълнението на това решение. Този текст вече предизвика недоволството на БАН, чието ръководство видя в него намеса в иначе самостоятелното управление на академията.

В същото време общото събрание на БАН гласува създаването на Институт за изследване на климата, атмосферата и водите. Обяснението за новото звено е, че учените от НИМХ, които искат да останат в академията, трябва да бъдат назначени на ново място, без да се прекъсва трудовият им стаж. Освен това БАН иска да прави научни изследвания и разработки в тези области. Решението обаче отново предизвика реакцията на НИМХ. Метеоролозите смятат, че целта е БАН да задържи имоти от баланса на НИМХ. Ставало въпрос за такива в София и по морето. От ръководството на академията отричат.

Решението

Новият институт в БАН трябва да поеме част от дейността, активите и пасивите на НИМХ след излизането му от академията. Според председателя на общото събрание на академията проф. Евелина Слачвева в баланса на НИМХ има активи, собственост на БАН. Част от тях трябвало да се ползват от новия институт. Публично подробен списък кои активи и пасиви остават в академията и кои излизат заедно с метеорологичния институт няма.

Според решението на общото събрание новото звено за климата, атмосферата и водите ще се помещава в една от шестте сгради на НИМХ на столичния бул. "Цариградско шосе". На първия етаж в сградата според проф. Славчева се намира клон на библиотеката на БАН (според НИМХ това е библиотеката на института), а на втория работят част от учените от НИМХ, заявили, че искат да останат в академията. Именно там трябвало да се помещава и новият институт, а съжителството с излизащите от академията метеоролози според Славчева не би трябвало да е проблем.

Председателят на общото събрание не каза колко точно хора от НИМХ са пожелали да останат в академията. Обясни само, че броят им е достатъчен за сформирането на нов институт. Тя добави, че по информация на БАН от ръководството на НИМХ оказвали натиск върху колегите си, които се колебаели къде да продължат да работят.

Реакция

Броят на учените от НИМХ, които искат да останат в БАН, е една от темите на спор между двете развеждащи се структури. Според назначения за временен директор на метеорологичния институт проф. Пламен Нинов от 724 метеоролози, климатолози и хидролози само 9 не пожелали да напуснат академията. Единият от тях от няколко години бил в неплатен отпуск, тъй като работел по проект в чужбина. От решилите да останат 3-4 били хабилитирани лица, а за създаването на институт трябвало броят им да е поне 15.

"С наши служители нов институт не може да се направи", коментира проф. Нинов и добави, че от ръководството на академията събирали учени и от други звена, за да сформират новия институт.

"Не желая да коментирам твърденията на НИМХ", отговори на това проф. Славчева.

Имотите остават ябълката на раздора между двете институции. "Видимо БАН има имотни претенции", каза проф. Нинов и изброи старата сграда на НИМХ в София, имоти и терени по морето. Той добави, че по негова информация няколко седмици преди отделянето на НИМХ от БАН няма решение за разделянето на активите. Според временния директор на метеорологичния институт въпреки това работата на звеното от 1 януари 2019 г. е обезпечена кадрово и технически.

Споделяне

Още по темата

Още от България