Спортът ще бъде поет от Йордан Йовчев, младежта - от професора по синтаксис

Йордан Йовчев

Известният гимнастик Йордан Йовчев ще отговаря за спорта в Министерството на младежта и спорта. Новината бе съобщена в сряда от лидерът на ДПС Лютви Местан, а впоследствие бе потвърдена и от новоизбрания министър на младежта и спорта Мариана Георгиева.

Йордан Йовчев е заместник-министър на спорта в служебното правителство и ще запази поста си и в правителството на Пламен Орешарски.

“Моля ви, бъдете снизходителни към мен и към това, че не съм спортист", бяха първите думи на новия министър на младежта и спорта Марияна Георгиева, която в сряда пое поста от служебния министър на спорта Петър Стойчев. Тя бе една от изненадите в кабинета “Орешарски“, тъй като е професор по синтаксис на българския език. Георгиева беше в листата на ДПС за изборите за парламента, но не успя да влезе.

"Не съм гребкиня, но това не ми пречи да уважавам всеки със спортни постижения. Чувствам се комфортно като министър на младежта и спорта. Спортът за мен е висша култура на тялото, което е част от културата на личността. Аз уважавам личността“, заяви тя.

“Първата стъпка, след като се запозная с екипа си, е да се срещна с федерациите. Знам за напрежението във федерациите, заради Закона за обществените поръчки", каза Георгиева в изявлението си. Като обществени организации с над 50% държавно финансиране спортните федерации са длъжни да провеждат обществени поръчки за доставка на услуги. Федерациите обаче недоволстват и твърдят, че нямат капацитета да го правят поради ограничения си щат и спецификите на спорта.

Георгиева заяви, че ще се работи в посока облекчаване на законовите изисквания по отношение на федерациите.

Тя увери, че спортът няма да бъде пренебрегван заради младежта в работата на министерството.

Тя отклони въпрос на журналистите дали знае колко медала е спечелила България от последните олимпийски игри. "Числата нямат значение. Погледът назад не е част от работещата перспектива", заяви тя.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?