Спортната база край Равда защитена от реституционни претенции

Правителството обяви в сряда Водната учебна спортна база на Националната спортна академия "Васил Левски" край Равда за обект с национално значение.

Спортният министър Свилен Нейков обясни след заседанието, че по този начин се запазва целостта на уникалния комплекс и възможността за ползването на базата от спортистите.

В края на миналия и началото на този месец сред преподавателите и студентите в академията назря бунт, след като кметът на Несебър Николай Димитров издаде заповед за събарянето на бариерата на комплекса, за да се осигури достъпа на хора с реституционни претенции към земи в базата.

Това стана причина преподаватели и студенти да бранят базата с жива верига, което от своя страна доведе до сблъсъци с полицията.

След решението на кабинета в сряда ректорът на НСА Лъчезар Димитров заяви, че от десет години очаква това решение. По думите му политиката на местната власт в Несебър е "политика на алчността и глупостта".

"През 2002 г. имаше 5 лица, които притежаваха документи с реституционни претенции, а сега те са 42-ма", заяви Димитров. "Това е последната зона в тази територия на община Несебър, която е запазила цялост и няма безразборно строителство", добави той.

Всяка година около 1500 студенти от Националната спортна академия преминават курсове за изучаване на различни видове водни спортове в базата край Равда.

Споделяне

Още от България