Спортни клубове искат да бъде разрешен индивидуалният спорт на открито

Спортни клубове искат да бъде разрешен индивидуалният спорт на открито

Спортни клубове, развиващи любителския спорт на открито, настояват по време на извънредното положение у нас да остане разрешен индивидуалният спорт на открито, при спазване на определени условия. Те са изправили открито писмо до премиера, министрите на здравеопазването и спорта, и до ръководителя на Националния оперативен щаб, с което настояват да се разреши спортуването в парковете.

"В условията на социална изолация, индивидуалният спорт на открито е една от малкото активности, които са с нисък риск, но със съществено значение за опазването на физическото здраве и духа на населението. Бягането в парка или планината, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, както и колоезденето - в града или извън него, позволяват на практикуващите ги да запазят физическата си форма, да дишат чист въздух, да прекарат време на слънце. Доказано е, че подобни активности спомагат за поддържането на висок тонус и по-слаба податливост към заболявания", пише в писмото, което е подписано от председателите на "Зелена Странджа", клуб "Бегач", "Ай рън", "Зелена стъпка", "Екско клуб" и "Български ултрамаратони 2020".

Според тях е от ключово значение, дори при налагане на още по-строги мерки, индивидуалният спорт на открито да остане разрешен при спазване на определени условия. Клубовете посочват още, че би трябвало той да бъде позволен и в парковете, затворени за друг тип посещение.

"Евентуалната му забрана би имала много негативен ефект както в краткосрочен, така и в дългосрочен план - знаем, че спортът е най-добра превенция за много заболявания, сред които сърдечносъдови, диабет тип 2 и др., а наличието на точно тези заболявания прави хората податливи на усложнения при всякакви вирусни инфекции. Мислим, че дори е разумно държавата да насърчи хората да практикуват индивидуален спорт, като избягват популярните места, а се насочват към такива, в които няма други хора", се посочва в писмото.

Същевременно те подчертават, че подкрепят усилията за справяне с кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19. Добавят, че сами са отменили всички събития, които са били предвидили и препоръчват на членовете си стриктно да спазват предпазните мерки.

"Отправяме стриктни препоръки към членовете си - да спортуват сами, да се разминават на разстояние с други спортуващи, да избягват ръкостискания и какъвто и да било друг физически контакт, да не докосват повърхности, а ако им се наложи да почистват ръцете си, да тичат или карат колело, но да не ползват уредите за уличен фитнес, които са докосвани и от други хора, да не прекаляват с тренировките, за да не отслабят имунитета си и да тренират само ако се чувстват във форма", добавят клубовете.  

Споделяне

Още от Коронавирус