Спортните лобита пак се активизираха в защита на хазарта

Игралните зали да се изместят в Петрич и Дуранкулак, предлага Валери Симеонов

Валери Симеонов, Снимка: БГНЕС

Спортните лобита отново се активизираха групово в защита на разцвета на хазарта у нас. Един след друг футболни клубове, баскетболни отбори и др. пращат становища срещу третия законопроект на Валери Симеонов за ограничаване на хазарта, който предвижда забрана за игрални зали и казина извън 5-звездните хотели, 10-те най-големи курорта у нас и пограничните райони от 1 януари 2026 г.

Подобно активизиране на спортните лобита имаше при обсъждането на първия законопроект на Симеонов от 2018 г., когато той предложи ограничаване на продажбата и рекламата на лотарийни билети.

Сега срещу забраната се обявяват редица футболни клубове като "Лудогорец", ЦСКА, "Локомотив" (Пд), "Витоша Бистрица", "Арда", "Етър", а също и "Българската федерация по баскетбол".

Спортните клубове се притесняват, че закриването на игралните зали ще спре спонсорството и рекламата на хазартни игри (която по принцип е забранена, б. р.). "Това би се отразило пагубно на тяхната дейност (на клубовете, б. р.), а стремежът към постигане на високи спорни резултати от страна на голяма част от българските спортистите ще се превърне в илюзорен", изтъкват от баскетболната федерация. Футболът също щял да бъде подставен под въпрос.

Целта на новата мярка на Валери Симеонов е да намали огромния по размер хазартен пазар у нас, за да се облекчи проблемът с хазартната зависимост. Отдавна експертни анализи твърдят, че игралните зали у нас са прекалено много и има населени места, в които има зала за залози, но не и аптека.

Първоначално в ГЕРБ нямаше консенсус за подкрепа на проекта, но миналата седмица стана ясно, че има шанс заложените мерки в проекта да бъдат гласувани, макар и в облекчен вариант. Това щяло да стане с промени между първо и второ четене на внесения от правителството законопроект за хазарта, който предвижда комисията по хазарта да стане държавна агенция под шапката на правителството.

"Продължава диалогът с ГЕРБ. Никой не вярваше, че търкането на билетчета може да се спре, но вече няма нито "Национална лотария", нито "Лотария България". Нищо толкова страшно и лошо не се е случило", посочи Валери Симеонов в интервю за БНТ.

Той посъветва собствениците на игрални зали и казина да се "изместят в Петрич и Дуранкулак".

По думите на Симеонов спортните лобита са организирани да се противопоставят на законопроекта му и са "мотивирани от по-състоятелните хора в бранша".

"Нали не се заблуждавате, че казината отделят някакви сериозни пари за спортните клубове, не дай си боже за училищен спорт", заяви още Симеонов пред БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?