Спортните училища отиват "под шапката“ на Свилен Нейков

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков иска спортните училища да минат към неговото ведомство, за да може да назначава и освобождава директорите им, да ги контролира, както и да ги закрива и открива по своя преценка. Сега спортните училища са към Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Депутати от ГЕРБ вече са внесли промени в Закона за физическото възпитание и спорта с това предложение, които влязоха за разглеждане в образователната комисия в сряда. Пред депутатите от комисията Нейков заяви, че иска откриването, преобразуването и закриването на спортните училища да става от неговото ведомство и това само да се съгласува с МОМН.

Министърът обясни, че спортните федерации изработват нормативите за прием на учениците в спортните училища, а образователният министър ги утвърждава. Според Нейков това трябва да е в неговите правомощия, защото в противен случай трябвало да му дадат да утвърждава задачите по математика.

Нейков заяви, че засега не може по никакъв начин да се контролира спортният процес в тези училища. “Искаме да променим тренировъчния процес и да стане два астрономически часа, тъй като за 45 минути не можем да развием двигателните качества на индивида”, заяви Нейков. Той посочи, че сега директорите им казват "вие не сте ни никакви, че да ни контролирате“.

“Не е добре да вадим спортните училища от системата на народната просвета и министърът на спорта да бъде този, който да ги открива и закрива“, контрира го обаче Валентина Богданова от Коалиция за България. “Не намирам за редно министърът на спорта да назначава директори и да открива спортни училища”, заяви тя.

“Управлението на едно училище не е управление само на спортните дейности”, посочи Лютви Местан.

Гласуването на законопроекта беше отложено за следващото заседание на комисията. Според вносителите му “прехвърлянето на отговорността за назначаването на директори на спортните училища и тяхното преобразуване се прави с оглед изграждането на елитни държавни училища, където да бъде съсредоточен спортният елит на нацията“.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?