Спортният министър е готов да обжалва забраната за строителство в Борисовата градина

Кралев щял да внесе възраженя пред Национална агенция по градоустройство, която не съществува

Спортният министър е готов да обжалва забраната за строителство в Борисовата градина

Спортният министър Красен Кралев е недоволен от предлагания подробен устройствен план на Борисовата градина. Според него той не предвижда строителство на нови спортни обекти, което може да се окаже проблем в съвсем близко бъдеще. Кралев заяви, че ако това не се промени, той е готов да обжалва плана в съда.

"Този план е изготвен без да се съгласува с нас, a министерството е един от най-големите собственици на имоти в Борисовата градина. Ще заявим нашите възражения пред Национална агенция по градоустройство. Ако не се приемат, планът ще бъде обжалван пред Софийски административен съд, след това пред Върховния административен съд, защото има сериозно разминаване между нашите планове за развитие на спортната инфраструктура в Борисовата градина и това, което този план предлага", написа Кралев във фейсбук. От поста му не се разбира каква е тази "Национална агенция по градоустройство". Такъв държавен орган не съществува, но абревиатурата на посочената от Кралев "институция", съвпада с тази на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община, което отговаря за градоустройствените проекти.

Кралев посочва, че спортното министерство е собственик на няколко бази в парка – националния стадион "Васил Левски", стадион "Българска армия", тенис зала "София", столичен колодрум "Сердика", бившия стадион "Юнак" и тенис комплекс "Академик".

"За нито един от тези имоти Планът за регулация не е отредил самостоятелни урегулирани поземлени имоти. Ако бъдат обособени такива, ще може да се дадат и конкретни параметри за застрояване, съобразени с необходимостта за развитието на спортната ни база. Ако не се построят нови съоръжения, съществуващите в момента няма да бъдат годни за провеждане на спортни събития съвсем скоро", пише Кралев.

Подробният устройствен план на Борисовата градина беше пуснат за обществено обсъждане преди дни. Сега ще се събират и мнения и предложения по него. Дискусиите по плана ще са през юни. В четвъртък главният архитект Здравко Здравков коментира, че до момента няма подаден проект или иформация от Министерството на младежта и спорта за ремонт на стадион "Българска армия" или друг обект в парка. Единствено от ведомството на Кралев възразили срещу първоначалния план стадион "Юнак", който на практика не съществува, да се превърне в зелена площ. В резултат на това планът беше преработен и сега се предлага възстановяването на съоръжението.

Здравков допълни, че ако спортното министерство подаде проекти за съоръженията, те ще бъдат обсъдени. Трябва обаче да има и решения, свързани с достъпа до стадион "Българска армия" и паркирането, а в същото време целта е влизането на коли в Борисовата градина да се ограничи максимално.

Все още не е ясно къде ще строи нов национален стадион, коментира още Кралев. По този въпрос министерството води разговори със столична община, съобщава още Кралев. Проектът е залегнал в кандидатурата на България за домакинство на европейско и световно първенство по футбол.

Споделяне

Още по темата

Още от България