Лудогорец vs. Уотърс

Спортният министър: Лудогорец ще играе на "Васил Левски“ въпреки шоуто на Роджър Уотърс

Организаторите на концерта обаче не смятат, че това може да се случи

Спортният министър: Лудогорец ще играе на "Васил Левски“ въпреки шоуто на Роджър Уотърс

Успехът на футболния клуб от Разград Лудогорец в Шампионската лига роди поредната абсурдна ситуация в българската реалност с главен герой министърът на спорта, езиковедката проф. Мариана Георгиева.

 

След класирането на Лудогорец за плейофите за влизане в групите на най-комерсиалния футболен турнир стана ясно, че отборът на бизнесмена Кирил Домусчиев може да домакинства извън България, тъй като единственият лицензиран за подобни мачове столичен стадион "Васил Левски” е ангажиран по това време със спектакъла Тhe Wall на легендата от Пинк Флойд Роджър Уотърс.

 

Концертът трябва да се проведе на 30 август, а реваншите от плейофите на най-комерсиалния футболен турнир се играят на 27 и 28 август. Ако Лудогорец е домакин във втория мач, стадионът едва ли ще може да се ползва.

 

Домусчиев определи ситуацията като "пълен парадокс" и заплаши да премести футболните си инвестиции в друга страна, ако не се намери решение и се наложи отборът да приеме следващия си противник в Шампионската лига извън България.

 

Далеч по-спокойно реагира спортният министър Мариана Георгиева.

 

"Няма никаква драма по повод домакинството на "Лудогорец” в плейофите за Шампионската лига. То ще бъде на Националния стадион "Васил Левски”. Веднага след като разбрах за този казус, разпоредих да се направи всичко възможно, датата за домакинството на нашия шампион да бъде запазена само за футболната среща. Националният стадион е единственото спортно съоръжение, лицензирано от УЕФА за футболни турнири, затова на него ще се играе футбол", обяви с пълна категоричност доскорошната служителка на Института за български език към БАН.

 

Малко по-късно обаче организаторите на концерта от София Мюзик Ентърпрайсис (СМЕ) обясниха, че няма как концертът да бъде изместен.

 

"Некоректни, нихилистични внушения"

 

След това проф Георгиева излезе с още една позиция в още по-категоричен тон.

 

"Споделям гнева на българския шампион Лудогорец и на спортната общественост в България ... Проблемът е наследен от предишното ръководство, а не е породен от настоящото, за да бъде то обект на некоректни, нихилистични внушения". Заяви министърката.

 

Тя посочи още, че "министърът на младежта и спорта в мое лице стори необходимото за решаването на казуса в разговор с г-н Кирил Домусчиев на 07.08. тази година".

 

"Мачът ще се играе на националния стадион "Васил Левски", факт, който не отрича, а потвърждава необходимостта от специализирано министерство, особено когато то, както в този случай, води адекватна политика в най-добрия интерес на родния спорт. Уверявам българската спортна общественост, че докато съм министър, спортните обекти на България ще се ползват преди всичко за спортни цели. Накрая искам да благодаря на всяка медия за ролята на коректив в такива критични ситуации", посочи проф. Георгиев.

 

СМЕ: Концертът ще се състои

 

В същото време обаче организаторите са на коренно различно мнение.

 

"УЕФА разрешава смяна на домакинството и ние смятаме, че това е най-правилното решение. Тази вечер Ботев (Пловдив) ще излезе срещу Щутгарт не на техния клубен стадион "Мерцедес Бенц Арена", заради концерта там на Роби Уилямс. През 2009 г. ЦСКА размени своето домакинство на стадион "Васил Левски" с Динамо (Москва), заради концерта на Мадона там", заявиха от СМЕ.

 

"Без емоции смятам, че може да се постигне разумно решение. Създалата се ситуация обаче поражда и много въпроси. Например, защо има само един лицензиран от УЕФА стадион в България? А какво би станало, ако три български отбора се бяха класирали за следващия кръг в Шампионската лига? Дали отново Роджър Уотърс щеше да бъде виновен, че те няма къде да играят?", посочват от СМЕ.

 

Оттам припомнят, че графикът за турнетата на най-големите световни звезди, сред които безспорно е и Роджър Уотърс, се прави поне година предварително и няма никаква възможност за промени.

 

"Ние сме заявили датата 30 август 2013 г. за концерт (с една седмица предварителна подготовка) с писмо № 51 от 10 октомври 2012 г., билетите за концерта бяха пуснати в продажба на 16 ноември 2012 г. и това се случва много преди УЕФА да обяви своите графици и дати за мачовете от предварителния кръг на Шампионската лига.

 

"Не е много справедливо да се игнорира и обижда артист от класата на Роджър Уотърс, защото това неминуемо ще рефлектира много негативно върху имиджа на страната ни и възможността да ни гостуват такива звезди. Въпреки всичко призоваваме към разумни действия от страна на всички институции. Надяваме се да се намери вариант, от който всички да бъдат удовлетворени. Искаме и да успокоим хората, че независимо от всичко концертът на Роджър Уотърс в София ще се състои", заявяват още от СМЕ.

 

Тhe Wall е едно от най-грандиозните събития в съвременната рок музика.

 

За концерта се издига стена от бели тухли с размерите на стадион, част от спектакъла са и марионетки, чиято височина е колкото тази на стената. Шоуто е изпълнено с пиротехника, звукови и светлинни ефекти, пресъздаващи бойни самолети, а над публиката прелита огромен балон във формата на прасе.

Споделяне

Още по темата

Още от България