Спортният министър потвърди влизането на Гриша Ганчев в ЦСКА

Не виждам сянката на Делян Пеевски в "Левски", коментира Кралев рокадата при "сините"

Спортният министър потвърди влизането на Гриша Ганчев в ЦСКА

Спортният министър Красен Кралев потвърди в четвъртък, че ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев влиза в управлението на ЦСКА в партньорство с настоящия основен акционер Юлиян Инджов и определи този нов проект като приоритетен, въпреки че организираните фенове на клуба заявиха подкрепата си за плана на Васил Божков.

Намеренията на Ганчев и Инджов са да поемат тима без да ликвидират затъналото в дългове дружество и да го развиват от "В“ група след загубата на професионалния лиценз.

Този проект влиза в директен конфликт с намеренията на Васил Божков, който пък получи през уикенда подкрепата на агитката на армейците да регистрира ново дружество с името ЦСКА и да „възражда“ отбора от А окръжна футболна група без да плаща натрупаните дългове на старото. Според информации в спортните издания на този етап Божков няма намерение да се отказва от проекта си.

"Днес към 8.15 часа имаме заявление от г-н Ганчев, че става съдружник на г-н Инджов. Става дума за дружеството с отнетия лиценз. Към момента това е ситуацията, до края на деня могат да се случат още много неща. В ЦСКА нещата са много динамични", заяви Красен Кралев пред бТВ в четвъртък.

Запитан обаче дали това означава, че Ганчев смята да плати дълговете на армейците, спортният министър не даде категоричен отговор, препращайки въпроса към бизнесмена.

"НАП вече е обявил търг за марката на ЦСКА. Началната цена е малко над 3.5 милиона лева. ЦСКА, в който влезе Ганчев, има договор за ползване на базите, но то има и много задължения. Когато се види окончателното решение на инвеститорите, които желаят да възстановят традициите на клуба, ще се прецени какво правим. Базите са тук, те не са мръднали, но футболистите ги няма. Първият въпрос, на който трябва да се отговори, е какво става с настоящото дружество, което е изпаднало в неплатежоспособност", добави Кралев.

Той подчерта, че БФС не трябва в никакъв случай да допуска ситуация, в коята, макар и в различни дивизии, да играят два отбора под името ЦСКА.

"Феновете трябва да разберат, че години наред са правени компромиси. Има и закони, които трябва да се спазват. Желанието за спасението на ЦСКА и търсенето на варианти изместват въпроси като това защо толкова години се трупаха дългове, защо клубът се е управлявал от хора, които не могат да го издържат. Не може с бюджет от 2-3 милиона евро да се бориш за участие в Шампионската лига, това е несериозно", каза още спортният министър.

Той за пореден път повтори, че ако се стигне до хипотеза, в която никой няма да се заеме с плащането на натрупаните от настоящето дружество дългове, държавата ще предостави клубните бази на този проект, който бъде припознат от феновете на ЦСКА, като приемник на досегашния отбор.

Кралев призова да не се спекулира кой стои зад смяната на управлението в "Левски"

По повод рокадата в управлението на "Левски", спортният министър призова да не се спекулира за това кой стои зад хората, на които досегашният собственик Тодор Батков прехвърли акциите си.

Както самият той обяви преди ден, новите ръководители на „сините“ са бившият общински съветник от ГЕРБ Иво Тонев, адвокат Александър Ангелов, работил по редица сделки на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, както и бизнесменът Николай Иванов.

"Има нови собственици, нови инвеститори, нови спонсори, така че не би трябвало да има притеснения за "Левски". А и дълговете им не са в такива размери, че да будят някакво притеснение от страна на феновете", коментира Кралев.

Според него това е "логичният си завършек – след дълго управление и невъзможност за продължаването му Тодор Батков се оттегли". По думите му не са основателни и съмненията, че адвокат Александър Ангелов е вкаран сред бъдещите основни акционери от депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Видяхте вчера, че въпросните хора, които ще управляват клуба, излязоха с имената и лицата си пред медиите. Не бива да се спекулира повече по темата "Делян Пеевски в Левски". Александър Ангелов е адвокат и като представител на тази гилдия има много и най-различни клиенти. Дайте малко време на новите собственици. Промените бяха обявени едва вчера. В момента не виждам сянката на Делян Пеевски в Левски. Това, което виждам, са нови инвеститори, хора, които заявяват ясното си желание да променят статуквото и да обърнат клуба в правилна посока на развитие", допълни още спортният министър.

Съмненията, че част от собствеността в "Левски" се държи от Пеевски съществуват от години, макар че самият Тодор Батков винаги е отричал. Факт е обаче, че идването на Иво Тонев, който е един от тримата новообявени ръководители, съвпадна с продажбата на част от акциите на Батков на кипърска офшорка, която цедира и доста от задълженията на клуба към него. В края на 2011 г. фирмата "Билдинг рисорт" ЕООД дава заем на кипърското дружество "Дигерасо Лимитед" за 1 милион лева, с които е финансирана покупката на акции в "Левски".

Така "Дигерасо Лимитед" придобива общо 42% от капитала на клуба и 50% от всички вземания на Тодор Батков към "Левски", като цената на цесията е 184 000 лв. Адвокатът неведнъж е твърдял, че въпросната офшорка е негова собственост, но така и не е показа документи, които да удостоверят това.

Новината от сряда, че адвокат Александър Ангелов, представлявал семейството на Пеевски в редица сделки, даде допълнителни основания за тези съмнения, макар че самият юрист с неохота коментира пред ден, че познавал депутата от ДПС от 3-4 години, но не бил негов адвокат.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт