Спортното министерство праща на бежанците студенти-доброволци

Мариана Георгиева

Студентите по арабистика, медицина, филология и психология да се включат като доброволци съобразно професионалната си квалификация, в работата по настаняването на сирийските бежанци, заръча министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева, цитирана от пресслужбата на министерството.

Това са част от спешните мерки, които екипът на министерството е обсъдил и приел за облекчаването на приема и интегрирането на бежанци в страната.

Според Георгиева студентите от различните специалности ще могат да се включат в работата с "преводи, ограмотяване и подпомагане в комуникацията". Има идея млади доброволци да водят съкратени курсове по български език.

Министерството предвижда още да бъдат разработени два проекта: "Младежта в действие" - за подкрепа на бежанците в София, и "Младежка академия" - за популяризиране на действията в подкрепа на бежанците. Необходимо е да се проведат и кратки беседи с младежи на тема "Толерантност", смятат още експертите.

За да осигури средства за бежанците, министерството се кани да организира кампании за събиране на дарения за бежанците чрез студентски структури в университетите. Вероятно ще бъдат организирани и спортни прояви с благотворителна цел. Министерството се ангажира да закупи "ракети за тенис на маса, топки и други спортни пособия" за младите хора в лагерите.

За България е много важно омекотяването на "удара" от емигрантския поток да бъде равномерно разпределено между институциите, имащи отношение към проблема, е заявила министър Георгиева.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?