Спортното министерство се отказва да дава без търг хижи и стадиони под наем

Заден за отдаването без търг на хижи, стадиони, спортни зали и пещери под наем на фондации и спортни организации даде в понеделник Министерството на физическото възпитание и спорта. От ведомството на Свилен Нейков съобщиха, че ще оттеглят предизвикалите недоволството на обществото текстове, които миналата седмица бяха приети на първо четене в пленарна зала.

 

При разглеждането на проекта за промени в Закона за физическото възпитание и спорта преди второ четене ще отпадне предложението на спортното ведомство за улеснено ползване на държавни и общински спортни обекти и съоръжения и обекти за социален туризъм от спортни организации. Досега това ставаше с търг или с конкурс, поправките предвиждаха спортните и туристическите обекти да се дават за 20 години на спортни организации. От ведомството обявиха, че след като е бил приет законът за публично-частното партньорство, въпросът няма място в спортния закон.

 

Отдаването на национални спорни обекти (стадион “Васил Левски”, Зимния дворец, Зала “Фестивална” и т.н.) за стопанисване от частници вече е регламентирано с приетия в началото на месеца Закон за публично-частното партньорство. Така с приемането на новите текстове би се получило двусмислие, обясниха от министерството на Свилен Нейков.

 

От Българския туристически съюз пък изразиха недоволството си от това, че се отваря вратичка за вземането на стопанисваните от организацията хижи, към най-големите от които отдавна има инвеститорски апетити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес