"Като капка катран в каца с мед"

"Справедливите бонуси" взеха главата на шефката на здравната каса

След настояване на Борисов Нели Нешева подаде оставка "по собствено желание"

"Справедливите бонуси" взеха главата на шефката на здравната каса

Ден след като обяви, че цени труда си и получените от нея и колегите ѝ в НЗОК бонуси са справедливо раздадени, управителят на НЗОК Нели Нешева обяви, че подава оставка. Това се случи няколко часа след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че като председател на партия ГЕРБ е “помолил парламентарната група на ГЕРБ да поиска оставката на Нешева“.

“Нели Нешева работи много добре, но българите имат една много хубава поговорка – в кацата с мед е достатъчна една лъжичка катран, за да не може да се консумира медът. Повтарям още веднъж – работи много добре, но с едно действие, можеш да опорочиш всичко”, заяви Борисов.

Малко по-късно след среща с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев Нешева подаде оставка. В мотивите си тя посочва, че напуска по собствено желание директорския пост на касата заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК.

Предстои оставката на Нешева да бъде гласувана от Народното събрание и да бъде избран нов управител.

Оставката тепърва ще се обсъжда, за да мислим кой ще я смени“

“Тази оставка тепърва ще бъде обсъдена в парламентарната група ГЕРБ. Надявам се и другите парламентарни групи също да вземат отношение по тази оставка, за да стане по-ясна картината. Още оставката ѝ не е приета, за да мислим кой ще смени Нели Нешева“, заяви по-късно в парламента Велчев. “Прави чест на Нели Нешева, че си подава оставката, за да има спокойствие“, посочи той.

Преди ден Нешева обяви, че е взела 12 156 лева бонус над заплатата си през миналата година и по този начин отхвърли обвиненията на Синята коалиция, че е получила 30 000 лева. Общо в НЗОК и подразделенията са раздадени малко над 4 млн. лева като допълнително материално стимулиране на служителите. В четвъртък Нешева заяви, че цени труда си и този на своите служители и бонусите са заслужени, тъй като екипът ѝ е допринесъл за финансовата стабилност на системата. В петък обаче тя промени позицията си и обяви, че ще дари получения от нея бонус на благотворителна организация.

В интервю за TВ 7 тя обясни, че парите ще отидат във фондация "Благотворителност за България" и дарението ще бъде прието още в понеделник. В ефира на телевизията тя обяви още, че има заболяване на щитовидната жлеза и е трябвало да се подложи на операция още през септември, но я е отлагала заради преговорите по Националния рамков договор.

Междувременно от четвъртък вечерта до петък преди обед близо 400 души се включиха в групата "Да помогнем на Нели Нешева да върне парите в НЗОК" във "Фейсбук".

Нешева беше избрана за управител на НЗОК от парламента през април 2010 година след като предишният директор на касата Жени Начева бе отстранена и ѝ бяха повдигнати обвинения, за отпускане на допълнителни средства на няколко болници. По-късно Начева се оказа назначена в дирекция на финансовото министерство. Преди да оглави Здравната каса Нешева бе главен секретар в Министерството на здравеопазването, а преди това оглавяваше дирекция "Здравеопазване" в Столичната община по времето, когато Бойко Борисов бе кмет.

Касата остава без директор в ключов момент

Касата остава без директор в момент, когато се сключват договорите с лекари, болници и аптеки за цялата 2012 година и освен това поема плащането на редица онкомедикаменти, които досега се плащаха от министерството.

Наред с това касата трябва да договаря отстъпки в цените на някои лекарства с фармацевтичните производители. Според пациентски организации овакантяването на поста в такъв момент може да създаде трусове в системата и потърпевши да се окажат пациентите.

Самата Нешева също коментира пред ТВ7, че са засегнати интереси на фирми, от това че ще се договарят отстъпки от цените на лекарства. “Аз много мислих. Не може за 12 000 да бъде цялата тази атака. Това е много дълбоко. Много големи интереси са засегнати“, заяви тя.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов пък директно обяви, че оставката на Нешева не трябва да бъде приемана, защото е работила добре.

Здравният министър се дистанцира от скандала

По-рано в петък здравният министър Стефан Константинов, който от месеци е в обтегнати отношения с Нешева, се дистанцира от скандала с бонусите в здравната каса (НЗОК) и заяви пред БНТ, че не желае да го коментира.

"НЗОК е абсолютно самостоятелна институция и не е редно аз да се произнасям. Просто тази тема, ако ми позволите, не бих искал да я коментирам", каза Константинов.

Пред БНТ министърът поясни, че при раздаваните средства в системата на здравеопазването не става въпрос за бонуси, а за допълнително материално стимулиране (ДМС).

“Допълнителното материално стимулиране се дава за две неща. Едното е когато органът е получил някакви приходи, свръх очакваното, или когато има икономии. И за какви икономии в случая става въпрос - за това, че примерно има десет работни места, обаче работят пет човека. Заплатата на тези пет човека на практика, които не са на работа, не се използват тези пари и част от тях се дават на останалите, които вършат работата. Тоест, когато казваме, че на Спешната помощ, където са получили всъщност милион и 83 лева допълнително, те всъщност не са допълнително, защото хората са работили работа за крайно непривлекателни условия, където никой не иска да отиде да работи. И това е на почти, и на всички останали места, където има това допълнително материално стимулиране“, заяви Константинов.

Той съобщи, че работещите в Бърза помощ в София са получили най-големи суми допълнително.

Константинов обяви, че центровете за трансфузионна хематология са получили допълнително 800 хиляди лева, в регионалните здравни инспекции - 1 196 000 лева. По думите му в Изпълнителна агенция по лекарствата и Агенция "Медицински одит" са раздадени по-малки суми.

Здравният министър не коментира и информацията, че здравната каса е разпределяла и бонуси на 43 "приятелски болници", които са получили около 50 млн. лв. повече.

”Министерството ще направи проверки, ако има съмнения за някакви нарушения”, обеща той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?