Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Справка на Главна прокуратура за делото по "Възродителния"" процес

0 коментара

Следствено дело № 1 от 1991 година по описа на Прокуратура на Въоръжените сили, или делото за т.нар."Възродителен процес" е образувано по материали от следствено дело № 1 от 1990 година по описа на Главна прокуратура на Република България, поради необходимост да се води разследване срещу военно-длъжностно лице.

Предварителното производство е образувано на 30.01.1991 година срещу Тодор Живков и о.з.ген-полк.Димитър Иванов Стоянов по чл.162 от НК, за това, че в периода 1984-1989 година в съучастие с други лица са подбуждали към национална вражда и омраза.

В периода 31.01.1991 г. - 30.06.1992 г. в качеството на обвиняеми като съизвършители са привлечени Димитър Иванов Стоянов, Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов и Пенчо Кубадински, по чл.162, ал.1 във вр.чл.20, ал.2, вр.чл.26, ал.1 от НК.

В хода на разследването за времето м.декември 1992 година - м.юни 1993 година на обвиняемия.-о.з.ген.полк.Димитър Стоянов е повдигнато ново обвинение по чл.387, ал.2, вр.с чл.20, ал.2,вр.чл.26 от НК /за престъпление по служба/, от което са произлезли тежки вредни последици. Обвиняемите Т.Живков и Димитър Стоянов са привлечени по същия текст, като подбудители на о.з.ген.полк.Стоянов. Обвиненията по чл.162 от НК са прекратени.

На 20.07.1993 година във Върховния съд - Военна колегия е внесен обвинителен акт срещу о.з.ген.Д.Стоянов, Т.Живков и Г.Атанасов, по посочените обвинения.

С Разпореждане по НОХД № 1/1994 година по описа на Военна колегия - Върховен съд на Р.България - Зам.председателя на ВС и Председател на Военната колегия ген.майор Чирипов е върнал делото за допълнително разследване с указания за разпит на всички пострадали от така наречения "Възродителен процес", които са били въдворени в затвора - Белене и други места за лишаване от свобода и уведомяването им за правото им на граждански иск. Следственото дело е върнато в Прокуратура на Въоръжените сили на 09.02.1995 година.

На 19.12.1997 година отново във Върховния съд - Военна колегия е внесен обвинителен акт по сл.дело № 1/1992 година на ПВС срещу същите лица - о.з.ген.полк.Стоянов, Тодор Живков и Г.Атанасов по същите обвинения. С разпореждане от 28.04. по НОХД № 01/1998 година на Върховен касационен съд, съдията подп.Андрей Икономов е върнал делото за допълнително разследване, поради това,че не са изпълнени указанията, дадени при предишното връщане на делото за доразследване.

С писмо от 13.05.1998 година разследващия прокурор при ПВС - полк.Първанов е изпратил следственото дело на Софийска военноокръжна прокуратура, поради промяна в НПК, относно подсъдността.

При доразследването в Софийска военноокръжна прокуратура в изпълнение на указанията на съда са установени актуалните имена, точните адреси и местонахождението на общо 446 лица - български граждани от турски произход, въдворени в ТВО "Белене". Установени са законните наследници на починалите от тях.

До компетентните власти в Р.Турция е изпратена молба за правна помощ - разпит по делегация на пострадалите, които живеят в Р.Турция. До момента са разпитани 26 от тези граждани.

Междувременно наказателното производство срещу Тодор Живков и Димитър Стоянов е прекратено. Двамата обвиняеми са починали.

В Софийска военноокръжна прокуратура, следственото дело се води под № 780-ІІ/1998 година и се състои от 48 тома. Не са разпитани още общо 134 лица, като 126 от тях се намират на територията на Р.Турция, но до момента не са установени точните им адреси и по тази причина не са разпитани и уведомени за правото им да предявят граждански иск и да поискат обезщетение за причинените им вреди.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.