Спрени са въглищни мощности заради слаби износ и потребление на ток

Спрени са въглищни мощности заради слаби износ и потребление на ток

Слабият износ на електроенергия от България и ниското потребление вътре в страната са довели до изключването на мощности от трите въглищни електроцентрали в комплекса “Марица Изток“, за да се балансира електроенергийната система. Това съобщиха от “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) в неделя.

 

Операторът посочва, че мерките са взети за балансиране на мрежата, тъй като е изключително нисък износът на ток. Причината е слабото търсене на електроенергия в региона, тъй като заради затоплянето на времето има интензивно снеготопене и в съседните държави работят хидроцентралите и нямат нужда от българския ток, обясниха от ЕСО.  Така през последните дни експортът на електроенергия от страната е едва около 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1300 мегавата. Вътрешното потребление пък е свито до 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта. Затова са спрени три блока в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", два – в “Марица Изток 3“ на американската “КонтурГлобъл“, и един – в ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово“ (бивщата “Марица Изток 1“. В системата няма включени мощности и от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Димитровград".

 

Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление към ЕСО, обяснява, че тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много водни запаси в язовирите, а товарите в системата са ниски. Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от възобновяеми източници. Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегавата, посочват от оператора. Тъй като енергията от възобновяеми източници е с предимство за изкупуване, се налага изключването на конвенционалните.

 

Още в петък от Централно диспечерско управление към ЕСО са разпоредили на всички термични централи да разтоварят мощностите и да работят на строго минимални товари, защото няма потребление в България.

 

Ръководството на ЕСО се ангажира с възстановяване на спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници.

 

Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те част от микса, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определя, подчертават от ЕСО. Балансирането на работата на електроцентралите не влияе по никакъв начин на тарифите, заявиха от оператора.

 

От “Националната електрическа компания“ също увериха, че не може да с е стигне до поскъпване на тока заради действията на ЕСО. Това са рутинни мерки от страна на оператора според търсенето и производството на електроенергията.

 

За да се обсъди как по-добре да се балансира енергийната система на страната за вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев е свикал експертен съвет, съобщиха от ведомството вечерта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес