Спрените 220 млн. евро по ФАР са незначителни за икономиката ни

Спрените 220 млн. евро по ФАР са незначителни за икономиката ни

В условията на световна икономическа криза, рецесия и отлив на чужди инвестиции от България, министър-председателят Сергей Станишев заяви в парламента, че спрените 220 млн. евро по програма ФАР "в чисто финансов аспект не биха могли да повлияят фундаментално на икономиката, защото представляват около 0.5 % от прогнозирания БВП".

Средствата не били решаващи за противодействие на финансовата криза.

Решаващи, според Станишев, са мерките на правителството му в Плана за икономическа стабилност и напредък през 2009 г.

"Планът е гъвкав и динамичен, и всяка добра идея, която идва, в това число от опозицията, може да се включи в него. За да се изпълни той обаче, трябва да има политическа стабилност", каза Станишев.

След като от ЕК уведомиха, че замразяват плащанията по предприсъединителните програми на ЕС заради нарушения и злоупотреби с еврофондовете, правителството реши да отпусне държавно финансиране за част от стартиралите проекти.

Опозицията е против харченето на държавни пари за проекти, при които са установени явни нарушения, особено в тези за пътно строителство, предвидени за финансиране по ФАР и управлявани от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ).

В петък от трибуната на Народното събрание Станишев обясни, че външен одит в НАПИ, назначен през септември м.г., установил, че са предприети адекватни действия за отстраняване на проблемите и контролните процедури по проектите се прилагат ефективно.

Станишев повтори, че решението на ЕК за спиране на парите по ФАР не отчита в достатъчна степен политическата воля за справяне с посочените слабости и реално извършените от правителството действия.

"България не създава проблем на ЕС, в това число по сътрудничеството с ОЛАФ и затова очакваме усилията ни да бъдат оценявани адекватно. Ще дадем всичко от себе си в следващите месеци, за да възстановим доверието и авторитета на България. В т.ч. с практическо сътрудничество и с конкретни инициативи за подобряване на механизмите за взаимодействие с ЕС, защото България се нуждае от критика, но и от подкрепа, както експертна, така и политическа", каза още Сергей Станишев.

Нови нарушения по САПАРД

Нови нарушения в проекти по проблемната мярка 2 на програма САПАРД е открила Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и еврофинансирането по нея няма да бъде възстановено, съобщиха в петък от кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева.

Мярката беше първата със замразено финансиране от ЕС след скандала с източените 7.5 млн. лв. чрез закупуване на стари вместо нови машини от фирми от групата “Николов-Стойков“.

Освен, че губи окончателно част от парите по САПАРД, страната ни и ще връща 22 млн. евро на ЕК, заради злоупотребите по проблемната мярка.

В момента ОЛАФ извършва регулярни проверки на проектите по САПАРД, одобрени в периода от 2006г. до юни 2008 г.

По мярка 2 до момента са проверени общо 88 проекта, като 64 от тях съдържат нередовни оферти. В други 7 проекта, само една от общо трите оферти е редовна.

За всички случаи, при които е установено, че съдържат нарушения, ОЛАФ е образувала дела и е предоставила информация на българските власти.

Според информация на в. "Сега" от финансовото министерство са забранили разплащане на проектите по мярка 2 и с пари от държавния бюджет.

В сряда от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) заявиха, че фермери се готвят да заведат стотици дела срещу Държавен фонд "Земеделие" заради неизплатените средства по програма САПАРД.

Ако съдебните дела бъдат спечелени, обезщетенията пак ще дойдат от джоба на данъкоплатците.

След като бе решено да се възобновят плащания по трите спрени мерки по САПАРД с пари от националния бюджет, от септември досега били платени много малка част от проектите.

Просрочени плащания по САПАРД имало още преди това, което създавало проблеми на фермерите с погасяването на банковите им кредити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?