Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спрените заради "витаещи съмнения" поръчки вече надхвърлят 1.5 млрд. лева

Виновни няма. Варна и Бургас се мотивират с "елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения" за поръчки с голяма стойност

14 коментара
Спрените заради "витаещи съмнения" поръчки вече надхвърлят 1.5 млрд. лева

Кампанията на премиера по спиране на обществени поръчки, зад които прозират Делян Пеевски и други съмнителни интереси продължава и общата сума на прекратените от началото на седмицата процедури вече надхвърля 1.5 млрд. лева. В същото време не се чува някой да търси отговорност на институции и служители, които са обявили или възложили въпросните поръчки, които Бойко Борисов разваля, за да докаже, че "няма никакви зависимости".

За всички спрени процедури се твърди, че се законни и по тях не е имало никакви забележки.

"Нека да го наречем политическа воля. Те са законосъобразно проведени и съответно законосъобразно спрени", коментира премиерът пред репортери в Брюксел.

Предприетите действия се мотивират с откровено пропагандни лозунги. Така например община Варна прекратява двата си най-големи търга с обяснението "елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност."

Управляваните от кметове на ГЕРБ общини Варна и Бургас са последните рапортували за спрени поръчки в "унисон с решението на правителството". Варна е спряла два търга – пречиствателната станция на Златни пясъци (25.5 млн. лв.) и за ремонт на улици (120 млн. лв.). Община Бургас е прекратила избора на изпълнител за нов спортен комплекс (11 млн. лв.).

Стартът бе даден в понеделник с прекратения търг за магистрала "Хемус" (1 млрд.лв. с ДДС), спечелен от фирми, близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. След това бе стопирана процедурата на МВР за изработване на нови лични документи (500 млн. лв.), както и тази на земеделското министерство за нови горски пътища (95 млн. лв.), от която пак "надничат" същите играчи, които по документи нямат нищо общо с въпросните фирми.

Междувременно премиерът поиска да се разсекрети докладът на "АликсПарнърс" за източването на фалиралата КТБ.

В четвъртък Борисов съобщи от Брюксел, че е наредил стопиране и на ремонта на Зимния дворец. Според правителствени източници, с които Mediapool разговаря, акцията ще продължи поне до края на седмицата.

Решимостта на министър-председателя съвпадна с предупреждението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за разделянето на България и Румъния по механизма за наблюдение на съдебната система, заради липсата на напредък в борбата с корупцията у нас.

Поръчките са законни, но се спират за да се "изчистят всякакви съмнения за зависимости", свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, според обясненията на Борисов. Другият мотив е да се търси по-доба цена и да се изчистят всякакви съмнения за нередности.

Предстои конкурсите да бъдат обявени отново и по думите на финансовия министър Владислав Горанов ще се оптимизират.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който пред два месеца оттегли подкрепата си за управлението заради бламирането на съдебната реформа, коментира, че каквото и да е целта на тази пиар акция, тя заслужава да бъде подкрепена, защото "лишават ГЕРБ, АБВ и ДПС от нелегитимни средства и схеми на финансиране".

Бургас прекрати две поръчки с европейски пари

По нареждане на премиера е спряна поръчка за строителството на спортен комплекс в бургаския квартал "Славейков" с прогнозна стойност 10.8 млн. лв. без ДДС, за която офертите са отворени на 15 декември. Мотивът е, че "нито един от участниците не се вмества в гласуваната в края на м.г. от Общински съвет Бургас финансова рамка за поемане на дълг в размер на близо 11.7 млн. лв. с ДДС", се казва в официалното съобщение на община Бургас. Не става ясно за какъв дълг става въпрос.

Посочено е, че кандидатствалите фирми са дали оферти с милион и повече лева над тази финансова рамка. Това според общината е обективно обстоятелство за прекратяване на процедурата и обявяване на нова, в която ще променят параметрите, заложени в заданието за проектиране, за да се вмести в параметрите на гласуваното от Общинския съвет решение и договореното финансиране.

Изграждането на този спортен комплекс трябва да стане по схемата на публично-частното партньорство с финансиране по европейския инструмент "Джесика". За партньор на общината е била избрана "Джи Пи Груп". Същата компания, свързвана с шефа на "Лукойл" Валентин Златев, който по документи няма нищо общо с нея, участва в консорциум, спечелил търга за единия лот за магистрала "Хемус". Борисов отмени търга заради съмнения, че спечелилите го фирми са свързани със Златев и с депутата от ДПС Делян Пеевски (за другия лот).

Офертите за спортния комплекс са отворени на 15 декември, но община Бургас официално не съобщи кои фирми са подали оферти.

Проектът предвижда изграждане на закрит басейн с олимпийски размери, трибуни за минимум 1200 зрители, съблекални за спортисти и помещения за треньори, съдии и журналисти. Модерният спортен център в парка на комплекс "Славейков" ще има още футболно игрище, паркинг зона и тенис корт на открито, който през зимата ще служи за ледена пързалка. Децата ще се включат в индивидуални и групови занимания, хранене, възможности за почивка, срещи с близки, разходки в Приморски парк.

На 15 февруари, когато Борисов спря търга за "Хемус", община Бургас е спряла поръчка с европейско финансиране и за ремонт на център за деца с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания за близо 600 хил. лв. без ДДС. Мотивът е бил проблеми с тръжната документация, става ясно от регистъра на обществените поръчки.

Вълка с интерес към поръчки във Варна

"В унисон с решението на правителството за преустановяване на обществени поръчки с голяма парична стойност и обществен интерес", община Варна е спряла двата най-големи търга в момента – за ремонт и поддържане на улиците и за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци, съобщиха от кметството.

За тях няма избрани изпълнители, тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на Агенцията по обществените поръчки и няма жалби по отношение на критериите, се казва в съобщението.

"Те ще бъдат организирани отново, с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност."

Търговете за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци са за над 25.5 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от оперативна програма "Околна среда".
Единият е за инженеринг - за проектиране и строителство за близо 24.5 млн. лв., другият е за строителният надзор за около 1 млн. лв. без ДДС. И двата търга са прекратени, според регистъра на обществените поръчки.

Седем са подадените оферти за търга за инженеринг. Те са на а на фирмите "Солстрой" ООД, "Партньори ПСОВ Златни пясъци" ДЗЗД, "Главболгарстрой" АД, "Хидрострой" АД, "КИ – Златни пясъци" ДЗЗД, "Кристална вода" АД, ДЗЗД "ППХ Златни пясъци".

Дружеството "Кристална вода" е свързано с Румен Гайтански – Вълка, който неотдавна заедно с държавата взе на концесия летището в Горна Оряховица и спечели редица водни проекти в общини, управлявани предимно от кметове от ДПС. Другият бизнес на Гайтански, за когото се твърди че е резервният играч на ДПС, е свързан с чистотата.

Втората прекратена поръчка във Варна е за ремонта на улици за 120 млн. лв. за четири години. По нея е предвидено сключване на рамково споразумение с избраните кандидати "за строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура". Средствата са от общинския бюджет.

Кандидатите бяха 10 фирми и консорциуми: "Девня трейд" ООД, "Автомагистрали Черно море" АД, "Пътно строителство" АД, ДЗЗД "Черно море 2016", ДЗЗД "Инфраструктура 2016", "Сдружение ПСТ Трафик", "Обединение Варна 2020", "Хидрострой" АД, "АБ Инвест НН" ЕООД, "Тийм Инженеринг" ЕООД, съобщи община Варна.

Няма пари за горски пътища

Мегапоръчката за изграждане на горски пътища за 95 млн. лв. веднага е била прекратена след разпореждането на премиера, сочи справка в регистъра на обществените поръчки.

Южноцентралното държавно предприятие, което е под шапката на земеделското министерство, е спряло поръчката с аргумента липса на пари. С подобен мотив беше прекратен и търгът на "Хемус".

Новите горски пътища е трябвало да се финансират от фонд "Инвестиции в горите". В него към момента са събрани само 55 млн. лв., а поръчката е за 95 млн. лв. и за това няма как да бъде изпълнена, аргументират се от предприятието.

Освен това не били уведомили за нея земеделският министър Десислава Танева, която е принципал на дружеството, което също било нарушение, е посочено още в мотивите.

Борисов нареди спирането на този търг заради участието на "Джи Пи Груп", "Водстрой 98", и "Хидрострой", за които витаят съмнения, че са свързани с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия пътен шеф Велико Желев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. daskal
  #14

  Живеем в анимационно филмче "Шантави рисунки".

 2. Бивши комунисти НЯМА!
  #13

  Пеевски да не си ги е възложил сам? Министрите на герп защо все към него пращали поръчки? Борисов щом си толкова коректен защо не накажеш Лили, Бъчварова и другите слугинки? За милиарди говорим все към една посока. Мога да се обзаложа че ти си им наредил. Боклук!

 3. поп Грую
  #12

  По убеждения ги пуска-по съмнения ги спира! Ами да ги кара по закон.Тогава няма да има съмнения и основания за "катарзис" и спиране.

 4. Kamen Popov
  #11

  А на мен ми се струва, че спряха поръчките, за да вдигнат цените - при "Хемус" почти 2 пъти., след което ще ги открият и ще ги спечелят същите фирми. Само печалбата ще бъде по-голяма. Ето и Цецо става шеф по отбрана и нац. сигурност в народното събрание - и там ще потекат обществени поръчки. Няма как - може да има и предсрочни избори.

 5. Bлaдo
  #10

  Цветан Цветанов ще трябва да направи тежък избор - вярност към Боко или към Пеевски и Златев... Или пък ще постигне "непостижимото" - да им ... съвмести някак интересите.

 6. Мони_deactivated_1480055728
  #9

  Радан в фейса преди 10 минути: Безспорно, при прекратяването на поредица обществени поръчки, свързани основно с кръга около Пеевски, Валентин Златев и Цветан Цветанов, премиерът върви по ръба на закона.
  Тези действия обаче трябва да бъдат еднозначно подкрепени. Дори да имат елемент на кризисен PR с оглед европейския доклад и отделянето от Румъния. Дори и да са подготовка за хвърляне на пешкира и бързи предсрочни избори, тези мерки лишават партиите ГЕРБ, АБВ и ДПС от нелегитимни средства и схеми на

 7. lisav
  #8

  Борисов им казва - аркадаши, вече съвсем я подкарахте безогледно, айде, малко по-префинено трябва, по-да не се види, с едни и същи фирми толкова време карате, ами дайте си малко труд, сменете ги и недоволство да няма и % за мен да има и по дълго време да доим раята, че иначе "стабилност" няма, я вижте при комшиите от север какво става - да не ходим всинца при бай Ставри.

 8. Mina
  #7

  Съмнявам се Боцко да е преживял катарзис, но на кого трябва да благодарим за тази внезапна активност. Меркел?

 9. Ина
  #6

  По-интересно е да се види, кои са печелившите? Има ли повтарящи се хидро и GP фирми ?

 10. Дядо ми Петър
  #5

  Късно е, господа "управляващи" ни разбойници. Стига с тия пиар акции! Кажете с колко сте напълнили гушките на приятелчетата си и какви комисионни сте прибрали. И колко гласове купихте на последните избори. Че да можете да продължите още малко да ни будалкате, лъжете и крадете.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.