Плевнелиев към политиците:

Спрете манипулациите около НАТО, оставете армията на спокойствие

Държавният глава свиква КСНС през март, очаква актуализация на бюджета за отбрана

Снимка: БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев призова политиците да "оставят армията на спокойствие", да спрат манипулациите около НАТО и да не спекулират със страховете на хората.

Държавния глава съобщи, че следващия месец ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което ще бъде обсъдена отбранителната политика и състоянието на въоръжените сили на България, и за пореден път призова правителството да актуализира бюджета за отбрана тази година, за да изпълни поетия пред Алианса ангажимент.

"Армията трябва да бъде оставена на спокойствие, да се адаптира към новите реалности и да постигне съвместимост с партньорите от НАТО. Само така можем да гарантираме националната сигурност", заяви държавният глава, след като участва в годишната конференция на началника на отбраната в София.

Според президента е недопустимо да се търсят каквито и да е тяснопартийни интереси на гърба на най-естествените страхове на българския народ.

Абсолютни лъжи и манипулации

Той определи като абсолютни лъжи тиражираните информации, че тече мобилизация в България и осъди спекулациите около създаването на команден център на НАТО в България и засилването на съвместните учения.

"Учудващо е с каква лекота към подобни лъжливи тези се прикрепят и политически сили, които съвсем доскоро непоколебимо заявяваха евроатлантическата си ориентация", каза Плевнелиев.

Според него е недопустимо да се търсят каквито и да е тяснопартийни интереси на гърба на най-естествените страхове на българския народ.

"Работата по този координационен център е започната от правителството на БСП и ДПС, което се подкрепяше от "Атака". Тя е продължена от служебното правителство и ще бъде довършена по един достоен начин от настоящето правителство. Нека тези, на които им се привиждат ракетни комплекси, бази, мобилизация с цел обявяване на война, използване на полигона в Шабла за атака на Изток, да бъдат честни пред българския народ и да кажат на база на какви документи, решения и факти лъжат и манипулират българското общество по този безцеремонен начин. Нека да имат достойнството и да се извинят", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че всички предстоящи учения тази година са планирани отдавна, като е нормално участващите в тях страни да дойдат със своите танкове и самолети.

Военният министър Николай Ненчев каза от своя страна, че въпреки агресията, която се излива срещу МО от депутати, ведомството е готов да отговаря на всички въпроси и да обяснява следваните политики.

Tой съобщи, че в рамките на годината ще бъдат проведени 77 общи тренировки със съюзниците от НАТО,

"Танковете, за които се появи толкова голяма истерия ще бъдат не повече от 14 до 15 и ще са тук в различно време, а не по едно и също", каза Ненчев. 

Бюджетът да се актуализира с повече средства за отбрана

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че е недопустимо рисковете да се увеличават, а в България разходите за отбрана да се намаляват. Той поиска правителството да намери резерв и в рамките на годината да изпълни поетия ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана.

"Това е важно както за армията ни, така и за нейните способности, за мотивацията ѝ, но и за международния авторитет на страната и репутацията ѝ на надежден партньор в алианса", заяви Плевнелиев.

НАТО официално на няколко пъти призова България да изпълни ангажимента си, който пое по време на срещата на Алианса в Уелс миналата година, и да увеличи средствата за отбрана.

Въпреки поетия ангажимент, София не само че не увеличи разходите за отбрана, но и ги намали с около 60 млн. лева.

Президентът припомни, че решението в Уелс е категорично - за ненамаляване на парите за отбрана, с постепенно, за 10 години напред, плавно увеличаване до достигането на 2 процента от БВП. Това решение е политически обвързващо, посочи президентът Плевнелиев и добави, че е отговорност на ръководството на държавата да гарантира неговото изпълнение.

В момента бюджетът за отбрана е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка предвижда бюджетът да се движи приблизително в същите граници.

"Инвестициите в отбранителни способности означават и повече работни места. Инвестициите в отбрана гарантират и много възвръщаемост. Моят апел е да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година, да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана", каза Плевнелиев.

Армията страда от политическата неустойчивост

Плевнелиев коментира, че голяма част от проблемите са свързани с политическа неустойчивост на решенията и негарантирането на обещаните ресурси.

"Армията не бива да страда от политическото противопоставяне. Именно с тази цел свиквам Консултативния съвет всички лидери, различните политически партии да кажат, че приоритетите на армията са смислени. Разчетите са ясни, приоритетите и способностите, които искаме да постигнем – също. Сега е необходимо добро изпълнение, което обаче се базира на политическа подкрепа и устойчивост, каквато не можахме да гарантираме в последните 2 години", каза президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?