Спря работа фериботът Видин-Калафат заради ниското ниво на река Дунав

След като нивото на река Дунав спадна до 1,5 метра вчера при югозападния румънски град Калафат, фериботът, който при нормални условия превозва всекидневно хора и коли от и за България, спря работа, съобщава АП, позовавайки се на директора на румънската служба за корабоплаване Марин Кинтоан Уца.

Според него, през последните две седмици в река Дунав са заседнали около 150 румънски, сръбски и украински баржи, които търпят загуби поради невъзможността да доставят превозваните от тях товари. Други 22 баржи и седем кораба са заседнали в канала Дунав- Черно море в югоизточна Румъния.

Според директора на румънското корабоплаване, от очакваните през това лято около 40 туристически кораба, заради ниското ниво на Дунав са пристигнали едва около 20. Река Дунав е спаднала до най-ниското си августовско ниво, отчитано, откакто е започнало измерването през 1840 г. Румънската атомна електроцентрала Черна вода беше спряна преди седмица заради недостига на вода за охлаждане на реакторите, припомня АП.

В Румъния продължава да е горещо и сухо след месеци суша, а прогнозите за есента са за средни температури над обичайните за сезона, допълва агенцията.

По БТА

Споделяне

Още от България