Спряха предизборен клип на "Нова алтернатива“ в Пазарджик

Местна фирма с договор с общината отказа да излъчва видеоматериали, часове след посещението на лидера на ГЕРБ в града

Кадър от клипа

В деня на посещението на Бойко Борисов в Пазарджик (17 септември 2014 г.), местната фирма "Джи ти ес – ЛЕД“ отказа да изпълни договор с партия "Нова алтернатива“ и да разпространява предизборния ѝ клип "НЕ на страха“ на специализиран LED-екран на входа на градската градина пред общината. Това съобщиха от "Нова алтернатива" във вторник и изнесоха подробности по казуса, очаквайки реакция от ЦИК, след като Районната избирателна комисия (РИК) в Пазаржик е предпочела да се измъкне с формални основания.

На 16 септември партията е заплатила услугата на въпросната фирма за ползване на екрана за 28 дни и е представила клипа за адаптиране от интернет - формат към LED- стандрат. Фирмата е уведомила местния лидер на "Нова алтернатива“, че клипът е обработен и започва да го излъчва на 17 септември.

Часове след посещението на Бойко Борисов за откриване на новата автогара в Пазарджик, заедно с кмета на града от ГЕРБ Тодор Попов, клипът "НЕ на страха“ е спрян.

Видеото съдържа кадри от показния арест на бившия вонен министър Николай Цонев, лидер на "Нова алтернатива“, както и заглавия от медийни публикации за подслушването, уволненията и разправата с политически противници при управлението на ГЕРБ. Цонев бе министър на отбраната в кабинета на НДСВ.

Партия "Нова алтернатива“ е настояла да получи официални мотиви за отказа, но такива не са ѝ предоставени. Но пък е била информирана, че фирмата отказва да изпълни договорената услуга, без писмени основания.

"След неочаквания безпричинен отказ, на 19 септември партия "Нова алтернатива“ подаде жалба в Районната избирателна комисия (РИК)- Пазарджик с информация за случващото се. В законния срок от РИК - Пазарджик отговориха, че не могат да вземат отношение по случая, тъй като въпросната фирма не била регистрирана в РИК като доставчик на медийни услуги, съгласно изискванията на Изборния кодекс", се казва в съобщението.

От това автоматично следва, че предложената от фирмата оферта на партията не е по реда на Изборния кодекс и затова фирмата няма никакви законови основания за прекратяване на излъчването на предизборния клип. В случая става дума за нерегламентиран отказ на комуникационни услуги, без изрично посочени мотиви. Възниква и въпросът какво се прави в случаите, когато фирми предлагат услуги за разпространение на предизборна агитация, без да са регистрирани в РИК?

Освен това, проверка на "Нова алтернатива“ установи, че въпросната фирма, освен упоменатия LED-екран пред общината, предлага и други рекламни съоръжения, които предоставя за политически и агитационни материали на партии в община Пазарджик и по които няма откази за изпълнение на поръчките.

Въпросът на партия "Нова алтернатива“ е на какво основание фирмата, която не е регистрирана като доставчик на медийни услуги по Изборния кодекс, отказва да излъчва предизборен клип на една политическа сила, а предлага услуги за политическа агитация на останалите партии и как ЦИК ще гарантира равни условия за участие в предизборната борба?

AnchorПартия "Нова алтернатива“ ще сезира Централната избирателна комисия и компетентните съдебни органи, съгласно чл. 73 от Изборния кодекс, да се произнесат по случая и да предприемат мерки срещу въпросната фирма, ако се установи, че тя предоставя и други услуги за политическа агитация, без необходимата регистрация, съгласно Изборния кодекс.

Клипът, който община Пазарджик спря.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?