Спряха предизборен клип на "Нова алтернатива“ в Пазарджик

Местна фирма с договор с общината отказа да излъчва видеоматериали, часове след посещението на лидера на ГЕРБ в града

Кадър от клипа

В деня на посещението на Бойко Борисов в Пазарджик (17 септември 2014 г.), местната фирма "Джи ти ес – ЛЕД“ отказа да изпълни договор с партия "Нова алтернатива“ и да разпространява предизборния ѝ клип "НЕ на страха“ на специализиран LED-екран на входа на градската градина пред общината. Това съобщиха от "Нова алтернатива" във вторник и изнесоха подробности по казуса, очаквайки реакция от ЦИК, след като Районната избирателна комисия (РИК) в Пазаржик е предпочела да се измъкне с формални основания.

На 16 септември партията е заплатила услугата на въпросната фирма за ползване на екрана за 28 дни и е представила клипа за адаптиране от интернет - формат към LED- стандрат. Фирмата е уведомила местния лидер на "Нова алтернатива“, че клипът е обработен и започва да го излъчва на 17 септември.

Часове след посещението на Бойко Борисов за откриване на новата автогара в Пазарджик, заедно с кмета на града от ГЕРБ Тодор Попов, клипът "НЕ на страха“ е спрян.

Видеото съдържа кадри от показния арест на бившия вонен министър Николай Цонев, лидер на "Нова алтернатива“, както и заглавия от медийни публикации за подслушването, уволненията и разправата с политически противници при управлението на ГЕРБ. Цонев бе министър на отбраната в кабинета на НДСВ.

Партия "Нова алтернатива“ е настояла да получи официални мотиви за отказа, но такива не са ѝ предоставени. Но пък е била информирана, че фирмата отказва да изпълни договорената услуга, без писмени основания.

"След неочаквания безпричинен отказ, на 19 септември партия "Нова алтернатива“ подаде жалба в Районната избирателна комисия (РИК)- Пазарджик с информация за случващото се. В законния срок от РИК - Пазарджик отговориха, че не могат да вземат отношение по случая, тъй като въпросната фирма не била регистрирана в РИК като доставчик на медийни услуги, съгласно изискванията на Изборния кодекс", се казва в съобщението.

От това автоматично следва, че предложената от фирмата оферта на партията не е по реда на Изборния кодекс и затова фирмата няма никакви законови основания за прекратяване на излъчването на предизборния клип. В случая става дума за нерегламентиран отказ на комуникационни услуги, без изрично посочени мотиви. Възниква и въпросът какво се прави в случаите, когато фирми предлагат услуги за разпространение на предизборна агитация, без да са регистрирани в РИК?

Освен това, проверка на "Нова алтернатива“ установи, че въпросната фирма, освен упоменатия LED-екран пред общината, предлага и други рекламни съоръжения, които предоставя за политически и агитационни материали на партии в община Пазарджик и по които няма откази за изпълнение на поръчките.

Въпросът на партия "Нова алтернатива“ е на какво основание фирмата, която не е регистрирана като доставчик на медийни услуги по Изборния кодекс, отказва да излъчва предизборен клип на една политическа сила, а предлага услуги за политическа агитация на останалите партии и как ЦИК ще гарантира равни условия за участие в предизборната борба?

AnchorПартия "Нова алтернатива“ ще сезира Централната избирателна комисия и компетентните съдебни органи, съгласно чл. 73 от Изборния кодекс, да се произнесат по случая и да предприемат мерки срещу въпросната фирма, ако се установи, че тя предоставя и други услуги за политическа агитация, без необходимата регистрация, съгласно Изборния кодекс.

Клипът, който община Пазарджик спря.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014