Спряхме мутренските кортежи, намалихме убийствата, 150 престъпници са в ареста

Неформалният индикатор за организираната престъпност в България – колони от черни джипове, пълни с мъже с бръснати глави в тъмни костюми, рязко е намалял в централната част на София и другите градове за последните 12 месеца. Това заявява министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за авторитетния британски вестник "Файненшъл таймс.

Цветанов е представен като бивш експерт в борбата с незаконния трафик, който е поел МВР, след като на власт е дошла дясноцентристката партия ГЕРБ, която заявила в програмата си да удари организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

"Идентифицирахме престъпните групи, около 200 на брой, и започнахме да ги преследваме. Те вече не парадират по центъра на града, както правеха преди", казва Цветанов, независимо, че гледката на внушителни мутренски кортежи не е актуална далеч преди той да стане вътрешен министър.

Цветанов не подминава любимата си тема за съдебната система. Той твърди, че ще бъде трудно на Запад да се преодолее имиджът на България, в която корумпирани съдии оправдават гангстери, мафиотски босове контролират местната власт, а нечестни държавни чиновници източват парите от европейските фондове.

Трябваше да се справяме със сериозни проблеми – отвличане на бизнесмен всеки месец, висок процент поръчкови убийства и връзки между мафиотските групировки и високопоставени политици, обяснява Цветанов.

Той смята, че е постигнат напредък - повече от 150 предполагаеми членове на мафиотски групировки са в ареста, други 600 се наблюдават отблизо.

Десетина членове на банда за отвличания са задържани. Само две поръчкови убийства са станали тази година при 2-3 на месец в пика на така наречената мафиотска война около 2005 г. Корупцията на високо ниво също е засегната, пише вестникът в статията, озаглавена "България напредва в борбата срещу престъпността".

Четирима министри от предишното правителство получиха обвинения за корупция. Миналия месец бившият премиер Сергей Станишев бе обвинен, че е изгубил класифицирани документи, а лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде изправен пред съда по обвинения за присвояване. И двамата отричат да са извършили нарушения.

"Файненшъл таймс" пише обаче, че според критиците мерките срещу престъпността не са достатъчни. "В много отношения действията са повърхностни и целят по-скоро да впечатлят обществото, отколкото да се справят с мафиотските босове, които имат успешен официален бизнес", казва директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов.

През юни Европейската комисия заяви, че България е постигнала напредък в борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност, но отбеляза, че твърде малко случаи са приключили в съда.

Цветанов заявява, че отчетността сред съдиите е твърде малка.

"Това е проблем, защото няма официален механизъм за изчистване на съдебната система и защото много съдии са оплетени в корупцията", твърди министърът.

В статията е цитиран и главният прокурор Борис Велчев, според когото присъдите срещу организираната престъпност са се увеличили с 20% за последната година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?