Спрян е строежът на хотел край плаж "Бутамята"

Спрян е строежът на хотел край плаж "Бутамята"

От четвъртък – 26 август, бургаският строителен надзор е наредил да се прекратят всички строителни дейности по хотел край плажа "Бутамята" в Синеморец, да се спре тока на обекта и да се забрани достъпът до там. Това съобщиха от Върховната административна прокуратура (ВАП) в четвъртък.

В средата на месец юли 2021 г. във ВАП бе образувана преписка по медийни публикации за незаконен строеж на хотел на първа линия над плаж "Бутамята" в село Синеморец, за чийто терен през 2004 г. бургаската екоинспекция е одобрила изграждането на три вилни сгради и преценява, че за целта не е нужна екооценка.

Три години по-късно на база това разрешение главният архитект на Община Царево издава две разрешителни за строеж - за апартаментен хотел блок 1 и блок 2. Справка на изданието КлубZ в имотния регистър разкрива право на строеж на СПА и уелнес център и два блока на петзвезден хотел. Собственик на земята е Димо Ангелов Стоянов, а титуляри на правото на строеж са "Агроинвест АДС" ЕООД и "Аполония плюс" ЕООД.

Сега проверка на екоминистерството и на Дирекцията за национален строителен контрол на книжата за два блока на хотел в тази местност установила, че разрешителното за техния строеж е издадено в нарушения.

Необходими са били административни актове по законите за опазването на околната среда и за биологичното разнообразие, тъй като теренът за строежа на хотела се намира в защитена зона "Странджа" от екологичната мрежа "Натура 2000". Синеморец е разположен в природния парк "Странджа".

Така е спрян токът, достъпът на лица до строежа и всички видове строително монтажни работи на обекта,

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?