Спрян е внос на слънчеви очила с неясен произход

Държавата предприе масирани проверки, за 2016 г. над една четвърт от проверените модели са имали проблем

Спрян е внос на слънчеви очила с неясен произход

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започна масирана национална проверка на слънчевите очила, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти. Целта на проверката е да се установили да се продават качествени продукти, които са безопасни за потребителите им, и по-добра информираност, съобщиха от ДАМТН.

Слънчевите очила попадат в групата на едни от най-използваните лични предпазни средства. Те са предназначени да защитават очите от влиянието на UV лъчите и се използват от деца и от възрастни.

През пролетно летния сезон, слънчевите очила се ползват много. "Те са широко разпространени на пазара в разнообразни марки и модели и специфичното за тази група продукти е, че моделите им се обновяват всеки сезон, тъй като са тясно свързано и с новите модни тенденции", е посочено в съобщението на ДАМТН.

През 2016 г. са били проверени общо 909 различни марки и модели слънчеви очила в 434 търговски обекти на територията на цялата страна. За 259 от тях е установено, че не отговарят на изискванията.

В резултат на всички нарушители са съставени Актове за установяване на административни нарушения на обща стойност 51 000 лв.

Установено е още, че 71 модела очила се предлагат на пазара без маркировка за съответствие и са спрени от продажба.

Засиленият контрол на слънчеви очила продължава и през 2017 г., като до момента от съвместни действия с митническите власти е спрян вноса на 7660 броя слънчеви очила от 69 модела, защото са били без нанесена СЕ маркировка.

Сред най-честите нарушения, които инспекторите на ДАМТН установяват при проверките, са липса на СЕ маркировка, на инструкции на български език, както и липса на информация за марка, модел, производител, което е важно, за да се проследи произхода на продукта.

Задължително върху очилата производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие - СЕ. Това показва, че те са произведени по европейските изисквания за безопасност.

Много важно е продуктът да се придружава от инструкция за употреба, съставена от производителя и нейния пълен превод на български език. По този начин потребителят може да се информира за класа на филтъра на очилата, който трябва да бъде обозначен с цифра от 0 до 4. Повишението на числото показва, че защитните свойства на слънчевите филтри от UV лъчите са по-високи. Когато слънчевите очила са с филтри от клас 4, те не трябва да се използват при шофиране, тъй като това би довело до риск от намаляване на видимостта при използването им.

В инструкцията за употреба на очилата задължително трябва да е обявен начинът на почистването им, както и срокът на годност.

В случаите, когато производителят е обявил, че е произвел слънчеви очила с филтри, които имат и поляризиращ ефект, това означава, че при тяхната употреба зрението на потребителя ще бъде предпазено и от отблясъците на UV лъчите.

Споделяне

Още от Бизнес