Спрян е вносът на над 900 т съмнителни полски картофи

Вносът на над 900 тона картофи от Полша с фалшиви или нередовни документи е бил предотвратен от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от септември досега, след като ведомството е засилило фитосанитарния контрол на входните гранични пунктове.

Спрени са близо 40 пратки, част от които са били за България, друга е била декларирана като транзит за Гърция. За две от доставките е бил направен опит да се представят като произведени в Швеция. Картофите са отнети в полза на държавата, съобщават от агенцията по храните.

 

Ведомството информира, че всички съмнителни документи за внос на картофи от Полша се изпращат на тамошните власти за потвърждение.

 

На всички търговци и вносители на плодове и зеленчуци и най вече на транспортните фирми се напомня, че движението на картофи с произход от Полша на територията на ЕС е строго регламентирано от полското законодателство. По тези причини всяка една партида картофи, предназначена за движение на територията на Полша и ЕС, включително и за България, е необходимо да бъде придружава задължително от предварително уведомление до БАБХ, изпратено от полските власти за всяка пратка, предназначена за България.

 

Пратките задължително трябва да са пломбирани с пломба на полските фитосанитарни власти. Необходим е още оригинал на сертификат, издаден от полските фитосанитарни власти, че пратката е лабораторно изследвана. Стоката трябва да има и задължителна маркировка (етикети) на всяка опаковка картофи с регистрационен номер на производителя и статистически код на местността, в която са произведени.

 

При неспазване на регламентираните изисквания пратките няма да се допускат на територията на страната. При представяне на съмнителни документи те ще бъдат задържани в граничния пункт или в най-близкото охраняемо място до получаване на информация от полската служба, предупреждават от БАБХ.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?